Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Brorskapets ønske om å åpne grensen til Gaza møter motstand

Fra grenseovergangen Egypt-Gaza. (Illustrasjonsfoto: reway2007, flickr.com)
Fra grenseovergangen Egypt-Gaza. (Illustrasjonsfoto: reway2007, flickr.com)
Egyptiske myndigheter ønsker foreløpig ingen endring i restriksjonene ved grenseovergangen til Gaza. Brorskapet presser på for åpning, og mener regjeringen sitter fast i tankegangen fra Mubarak-perioden.

Det muslimske brorskapet har som mål å åpne den egyptiske grensen mot Gaza for handel. Dette vil være en forandring som vil påvirke livene til Gaza-palestinerne betydelig, men det er sterk motstand fra egyptiske myndigheter på å endre dagens situasjon, forteller Ha’aretz. Brorskapet ser etter måter å fjerne eller lette restriksjonene Israel og Egypt har satt for hva som kan bli transportert inn og ut av Gaza fra Egypt.

 

Uenighet om hvor man skal transportere drivstoff inn i Gaza

Brorskapet ba nylig om at den egyptiske regjeringen skulle komme frem til en avtale om å levere drivstoff til Gaza-områdets eneste kraftverk. Opphold i elektrisitetstilførselen inne på Gaza-stripen fortsetter å plage innbyggerne, selv etter at avtalen trådte i kraft. Dette viser hvor vanskelig det kan være å endre situasjonen i Kairo, selv etter nye avtaler. Mye av administrasjonen er fortsatt drevet av folk som er igjen fra Hosni Mubaraks administrasjonstid.

– Det er fortsettelsen av Mubarak-metoden i å takle det palestinske spørsmålet, sier Gamal Hishmat til Ha’aretz. Hishmat er viseformann i den egyptiske regjeringskomiteen for utenrikssaker. Han sitter i det egyptiske parlamentet for Det muslimske brorskapet.

Drivstoffet har ennå ikke ankommet fordi det er uenighet om hvordan det skal bli levert, sier Hamas og parlamentsmedlemmer fra brorskapet som er kjent med saken. Hamas vil at det skal komme via grensen til Egypt, noe som vil sette presedens for økt samhandel Egypt-Gaza. I dag skjer drivstoffleveranser kun via grensen til Israel.

Egypts regjering skal først ha sagt seg enige i forslaget fra brorskapet og Hamas, men har senere snudd og sier drivstoffet burde bli levert via grensen til Israel.

 

Protester langs grensen til Egypt

Hamas organiserte protester ved grensen mot Egypt denne uken for å protestere på kraftkrisen i Gaza. Dette er et tegn på den økende utålmodigheten Gaza-palestinerne har overfor restriksjoner de trodde skulle opphøre med Mubaraks fall.

Egypt gjorde det lettere for palestinere å reise inn i Egypt sist år, men dette var ikke tilstrekkelig endring i restriksjonene for palestinerne.

– Den egyptiske regjeringen og hele verden står stille mens Gaza fortsetter å være under blokade, sier Mohammed Ashour, en lokal tjenestemann i Gaza ved en av protestene ved grensen.

De siste årene Mubarak satt ved makten hadde som kjennetegn en økende mistenksomhet overfor Hamas, som er en ideologisk bror av Det muslimske brorskapet, som var forbudt under Mubarak.

– Jeg vil at grenseovergangen skal være helt åpen, slik an enhver som ønsker å reise fra Gaza kan komme til Egypt. Vi støtter å åpne grenseovergangen for import og eksport, sier Mahmoud Ghozlan, Brorskapets talsmann.

 

Hamas ønsker det samme

– Vi er ikke fornøyde med tunnelene, sier Mahmoud al-Zahar, en Hamas-leder fra Gaza. Han tror derimot ikke at en forandring av egyptiske myndigheters politikk mot Gaza vil endre seg før en ny egyptisk president er valgt.

Gaza-blokaden er en av de mest betente temaene i den arabiske verden, slik Brorskapet og Hamas ser det. De mener det også kan komme en økonomisk forbedring i nordlige Sinai dersom grensen blir åpnet. Nordlige Sinai er en av de fattigste områdene i Egypt.

 

Israel oppfordrer Egypt til å hjelpe

– Den israelske utenriksminister mener vi skal gjøre alt for å hjelpe Gaza til å ikke være avhengig av Israel for alt mulig, og at de i stedet kan handle direkte med Egypt, sier en israelsk diplomat til Ha’aretz. Han sier det må opprettes flere kontrollpunkter på den egyptiske siden, for å sikre at våpen ikke kommer inn til Gaza. Diplomaten mener at drivstoffavtalen ikke er noe å bekymre seg over.

Den egyptiske holdningen til problemet er basert på en bekymring om at Israel kommer til å frasi seg ethvert ansvar overfor Gaza, skulle grensen til Egypt bli åpnet. Egypt er også bekymret for at militante palestinere skal komme seg inn i Egypt og operere mot egyptiske eller israelske mål fra egyptisk territorium.

En diplomatkilde sier til Ha’aretz at Kairo nå nøler med å gå med på Hamas sine krav, for ikke selv å komme i en svekket posisjon i forhold til Gaza. Kairo ønsker å presse Hamas til å samarbeide med PA og Fatah.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart