Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Politimenn dømt for uaktsomt drap

Oversiktsbilde over høyesterettsbygningen i Jerusalem. (Illustrasjon: GPO)
Oversiktsbilde over høyesterettsbygningen i Jerusalem. (Illustrasjon: GPO)
I juni 2008 ble palestineren Omar Abu-Jibran funnet død ved siden av motorveien i nærheten av veikrysset Atarot. To israelske politimenn er dømt for uaktsomt drap.

Lagmannsretten i Jerusalem dømte mandag to politimenn, Assaf Yekutieli og Baruch Peretz, for uaktsomt drap i saken. Abu-Jibran, opprinnelig fra Gaza-stripen, oppholdt seg ulovlig i Israel på det tidspunktet han døde.

Bare to uker tidligere ble han innblandet i en trafikkulykke med en bil han hadde stjålet. Han ble overført i politiets varetekt og nektet videre behandling for skadene ved sykehuset. Politidirektøren ved den lokale stasjonen befalte etter hvert at Abu-Jibran skulle returneres til de palestinske områdene. Dette er stikk i strid med reglementet til det israelske politiet.

Lot ham ligge i veien
Peretz var den polititjenestemannen med høyest rang som var på jobb da ordren kom. Han ba Yekutieli gjennomføre ordren. Hans underordnede kastet han imidlertid ut av bilen på veien, uten mat og vann. Dessuten hadde Abu-Jibran fortsatt sykepyjamasen og et kateter festet til kroppen. Han ble funnet død to dager senere.

Retten avviste alle forklaringer gjort av de dømte politimennene. De hevdet de lot palestineren ligge ved dette veikrysset, fordi det var så mange palestinere som kjørte igjennom det og kunne plukke han opp. Ifølge dommer Haim Liran finnes det ingen logikk i at en barbeint mann med sykehusdrakt og kateter fortsatt på seg, skulle klare seg i et helt ukjent område. Ekstra kritisk var han til at vedkommende ble forlatt uten mat og vann midt på sommeren.

Domstolen fordømte uaktsomheten politimennene hadde vist og hevdet at «enhver med øyner og medlidenhet i hjertet» ikke kunne handlet slik, skriver Jerusalem Post. Den pekte også på ulike prosedyrer politiet kunne fulgt for å sørge for at han som en skadet mann kunne komme seg trygt hjem.

– Vi vet hvordan Israel er
Familien til den avdøde er ikke fornøyd med hvordan saken er blitt behandlet, på tross av seieren i lagmannsretten.

– Med all respekt for jøder, men dere behandlet ham som et dyr. Når en av deres er i nød, som Gilad Shalit, arbeider hele verden på hans vegne. Hvordan ville dere reagert dersom det var en av deres brødre? sier hans søster Kipah Abu-Jibran til Yedioth Aharonoth.

Han har heller ikke særlig tro på at dommen mot politimennene blir særlig strengt opprettholdt.

– Vi vet hvordan det er i Israel. De vil trolig få dem frikjent om noen måneder, legger hun til.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart