Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Tyrkia mykner opp for Israel i Nato

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. (Foto: flickr.com)
NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. (Foto: flickr.com)
I over to år har Tyrkia nektet å anerkjenne Israel som en alliansepartner til Nato. Nå har generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fått Ankara med på en kompromissløsning.

I 2010 bordet israelske soldater et tyrkisk skip, Mavi Marmara, som var på vei for å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza. Israel forlanger å kontrollere all last på skip til Gaza, slik at det ikke blir smuglet raketter og andre våpen. På dette skipet ble israelske soldater angrepet med jernstenger og måtte skyte i selvforsvar. Ni tyrkiske islamister ble drept i konfrontasjonen.

Etter denne episoden gikk Tyrkia til flere skritt mot Israel. Blant annet nektet Tyrkia å delta i samarbeidsprosjekter mellom Israel og Nato, hvor Tyrkia er medlem.

I begynnelsen av desember godtok Tyrkia et kompromissforslag fra Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Ankara vil ikke lenger utestenge Israel fra Nato-samarbeid, men vil fortsatt ikke delta i øvelser sammen med Israel. Tyrkia har også forbeholdt seg retten til å droppe samarbeid med Israel hvis det skjer på tyrkisk jord.

Den tyrkiske oppmykingen er sett på som en slags diplomatisk seier for statsminister Netanyahu. Israel har nektet å be om unnskyldning for episoden med Mavi Marmara.

Avtalen mellom Nato og Ankara kom i stand i forbindelse med at rakettforsvarssystemet Patriot ble utplassert i Tyrkia langs grensen til Syria.

Kilde: En artikkel fra nyhetsbyrået AFP på Ynetnews (Yediot Aharonot) 23. desember 2012.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart