Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hamas fortsetter rakettangrepene mot Tel Aviv

Tre biler i den israelske byen Ashdod er fullstendig ødelagt av en terror-rakett fra Gaza-stripen. Bildet er fra krigen i 2014. (Foto: IDF)
Tre biler i den israelske byen Ashdod er fullstendig ødelagt av en terror-rakett fra Gaza-stripen. Bildet er fra krigen i 2014. (Foto: IDF)
Antallet rakettangrep mot Israel er redusert etter at bakkeoperasjonen startet, men også i dag er raketter stanset over Tel Aviv-området. Er rakettangrepene noe Israel må finne seg å leve med, siden de ikke når fram? slik en norsk professor antyder. Kanskje Israel ville fått større sympati dersom Iron Dome ikke stanset Hamas fra å drepe et stort antall jøder?

For første gang på flere dager ble Tel Aviv-området igjen mål for terror-rakettene til Hamas. Det ble hørt flere eksplosjoner over byen da rakettforsvarssystemet Iron Dome stanset rakettene, melder Jerusalem Post. Det ble også utløst rakettalarmer i Ashkelon, Ashdod, Rishon Lezion, Yavne og Kiryat Malachi.

Totalt ble 12 raketter avfyrt mot Ashkelon, seks av dem ble stanset av Iron Dome og seks falt ned i åpne områder. Terrorister på Gaza-stripen har også avfyrt et stort antall prosjektiler mot de mindre israelske tettstedene som ligger tett opp mot grensen til Gaza-stripen. I Sderot ble en sivil bolig truffet av en rakett.

 

Iron Dome gjør at Israel ser verre ut

Peter Coy er økonomiredaktør i Bloomberg Businessweek. Han var i Israel som turist da de første Hamas-rakettene ble avfyrt i retning av Jerusalem 10. juli. «Vi parkerte vår leiebil ved veikanten, hoppet ut og lå flate på bakken i en grøft fylt av skitt og grus like ved sentralbusstasjonen,» forteller han i en artikkel 11. juli. «I løpet av et minutt hørte vi dempede eksplosjoner. Vi så opp og så små hvite skyer på den blåe himmelen – resultatet av detonasjoner. Trusselen var over. Noen som stod ved siden av meg kalte det et mirakel.»

Coy så Israels rakettforsvarssystem Iron Dome i arbeid. Men økonomiredaktøren påpeker en ironi i dette.

– Iron Domes suksess gjør at Israel ser verre ut i verdens øyne. Det kunne nok vært mer sympati med Israel dersom Hamas kom gjennom [rakettskjoldet] og oppnådde sitt mål om å drepe store mengder jøder, skriver Coy.

 

Rakettene når jo ikke fram, og da er de ikke så farlige?

En fersk uttalelse fra Ole Moen, professor ved Universitetet i Oslo, ser ut til å gi Coy rett. Mandag 21. juli var Moen gjest i studio hos TV2 Nyhetskanalen. Han sa følgende, ifølge en direkte avskrift som MIFF er blitt tilsendt:

«Både Obama og Kerry legger vekt på Israels rett til selvforsvar. Det er klart at dette er en nokså asymmetrisk situasjon. Det er to forskjellige styrker her, som står i mot hverandre, og det er jo ikke noe forhold mellom den reaksjonen som Israel gjør. Og man snakker hele tiden om hvor mange raketter som blir avfyrt, men hvor mange er det som når fram? De har jo dette jernskjoldet, – ikke sant, – som tar mye, og mange faller jo bare ned like etter start, så hvis man nå sier at det er 18 soldater som er blitt drept, mot 400 sivile og militære på den andre siden, skjønner man jo at dette er et misforhold som ikke kan fortsette.»

Israelerne er sjeleglade for Iron Dome. De er mer opptatt av å overleve, enn hvordan de ser ut i øynene til en norsk professor, norske medier og verdenssamfunnet for øvrig.

Iron Dome er imidlertid ikke en hundre prosent god forsikring, og ingen land kan akseptere å leve med stadige rakettalarmer. Det blir derfor helt feil å avvise Israel rett til å reagere mot de islamistiske jihadgruppene som avfyrer raketter fordi Israel også har et system for å stanse dem.

 

Relaterte lenker:

En moralsk evaluering av Gaza-krigen

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart