Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Gaza-innbygger fyller vann i en offentlig kran i Khan Younis. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Israel dobler vannforsyningene til Gaza

- Vi håper at vannet vil komme innbyggerne til gode, og at det ikke blir stjålet eller havner i Hamas sine hender, sier generalmajor Yoav Mordechai.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Onsdag 4. mars bekjentgjorde israelske myndigheter at den årlige mengden vann Israel, leverer til Gaza vil bli doblet. Slik vil Israel øke sitt bidrag til å løse vannkrisen i Gaza, skriver Times of Israel. Økningen i vannforsyningene vil tre i kraft neste uke, ifølge Jerusalem Post.

 

Israel skal levere ti millioner kubikkmeter årlig

Generalmajor Yoav Mordechai, som er leder for de israelske myndighetenes aktivitet i de omstridte områdene (COGAT), sier til den palestinske avisen al-Quds at Israel har bestemt seg for å øke vannforsyningene de overfører til Gaza fra fem til ti millioner kubikkmeter vann årlig. Han offentliggjorde dette etter et møte i den israelsk-palestinske felles vannkomiteen.

– Jeg håper at Gazas vannmyndigheter vil være i stand til å sørge for at vannet brukes til å øke vanntilgangen for innbyggerne, og at det ikke stjeles slik vi har sett skje med byggematerialer som er blitt misbrukt av Hamas, sier Mordechai til al-Quds.

Vannet som Israel leverer, betales av de palestinske selvstyremyndighetene ved at Israel trekker summen fra skattepengene de krever inn på vegne av palestinerne. Resten utbetales til selvstyremyndighetene. Samarbeidet om vann koordineres av den israelsk-palestinske vannkomiteen, som ble opprettet i 1995 som en del av Oslo-avtalen. Når vannforsyningene nå økes, har Israel implementert enda en av sine forpliktelser fra Oslo-avtalen. Dette har tatt tid, først blant annet på grunn av behovet for å bygge ut den nødvendige infrastrukturen, og deretter fordi den felles vannkomiteen måtte godkjenne endringer, og de møttes ikke mellom 2010 og 2014. Mordechai samlet vannkomiteen på nytt i fjor, og vedtaket om økte forsyninger til Gaza er ett av flere tiltak som etter det er iverksatt for å hjelpe palestinerne med vannforsyningsutfordringene deres.

 

Overforbruker grunnvann i stedet for å avsalte sjøvann

Myndighetene i Gaza kan løse hele Gazas vannmangel ved å ta imot stående tilbud om bistand fra verdenssamfunnet til å bygge avsaltingsanlegg, noe de lenge takket nei til, ifølge hydrologiprofessor Haim Gvitzman ved Hebrew University, som er rådgiver for vannkomiteen.

I stedet har de valgt å overforbruke grunnvannet under Gaza-stripen. Ifølge en rapport fra organisasjonen B’Tselem er dette overforbruket årsaken til en stadig mer akutt vannmangel i Gaza. Over 90 prosent av vannet i Gaza kan ikke lenger drikkes, ifølge rapporten. Om lag 180 millioner kubikkmeter vann pumpes opp årlig, mens bare 50-60 kubikkmeter vann fylles opp igjen naturlig i de underjordiske reservoarene.

I fjor startet imidlertid byggingen av ett avsaltingsanlegg til 90 millioner kroner, finansiert av EU og Unicef, som skal sørge for 2,2 millioner kubikkmeter vann årlig. Dette skal dekke vannforsyningene til 75.000 innbyggere sør i Gaza, ifølge Jerusalem Post.

Andre tiltak Gaza-myndighetene selv kan gjøre for å bedre vanntilgangen for befolkningen, er å reparere omfattende lekkasjer i røranleggene som gjør at så mye som en tredel av vannet forsvinner før det blir brukt, og å bygge ut flere og bedre kloakkrenseanlegg for å unngå unødvendig forurensing av drikkevann.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart