Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hamas skal ha gått med på å stanse de voldelige opptøyene langs grensen

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)
Egypt skal ha forhandlet frem en midlertidig avtale mellom Hamas og Israel.

En egyptisk delegasjon har etter flere dager med intense forhandlinger klart å lande en avtale mellom Israel og Hamas som angivelig vil sette en stopper for opptøyene og volden langs Gaza-grensen. Det innebærer at palestinerne slutter å sende brannbomber over til Israel, at de ikke lenger vil forsøke å ødelegge grensegjerdet og at de ikke lenger vil prøve å storme grensen.

Det er den London-baserte arabiske avisen Al-Hayat som melder dette.

Siden mars har det vært ukentlig, og i den siste tiden daglige, opptøyer langs Gaza-grensen. I tillegg til at demonstranter har forsøkt å rive ned grensegjerdet mot Israel har de også sendt brannbomber over grensen ved bruk av ballonger og drager. Dette har ført til over 1000 branner i Israel og 30 kvadratkilometer med landbruksområder, skog og mark er blitt ødelagt.

Ifølge den arabiskspråklige avisen har Israel gått med på lettelser i blokaden av Gazastripen i bytte mot at urolighetene langs grensen avtar. Blant annet vil fiskesonen utenfor kysten av Gazastripen bli utvidet.

Avtalen innebærer ikke en slutt i demonstrasjonene langs grensen, men demonstrantene skal ikke lenger bruke vold, eksplosiver og brannbomber.

Det har det siste halvåret vært en svært spent situasjonen langs Gaza-grensen. I sommer toppet det seg da terrorister skjøt flere hundre raketter mot Israel. Det israelske forsvaret svarte på aggresjonen med det største angrepet på Hamas-mål siden Gaza-krigen i 2014. «Vi er én feilvurdering unna ny Gaza-krig», skrev Anna Ahronheim i Jerusalem Post i oktober.

Ifølge palestinske kilder skal det ikke dreie seg om en langsiktig avtale mellom Hamas og Israel, men en avtale som øyeblikkelig stanser opptøyene.

Palestinere prøver å stifte brann på israelsk side ved hjelp av en branndrage. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
Hamas har lovet å stanse branndragene som sendes over grensen. Disse har forårsaket store branner og skader i Israel. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart