Seks måneder gamle Lama ble reddet av israelske og palestinske leger. Her er er hun på sykehuset i Israel. (Foto: SACH)

Samarbeid mellom israelske og palestinske leger reddet livet til hjertesyk baby fra Gazastripen

Lama hadde en alvorlig hjertesykdom, men fikk hjelp på israelsk sykehus.

Takket være et samarbeid mellom israelske og palestinske leger ble en seks måneder gammel palestinsk babyjente fra Gazastripen reddet på det israelske sykehuset Wolfson i Holon, skriver avisen Jerusalem Post.

Seks måneder gamle Lama, som ble født med en alvorlig hjertefeil, hadde siden hun fikk diagnosen fått medisinsk behandling på Gazastripen av den palestinske barnekardiologen doktor Fayez Shakalia.

Den palestinske legen hadde fått opplæring i denne formen for medisinsk behandling av organisasjonen Save a Child’s Heart, som bringer leger fra de palestinske områdene og underutviklede land til Israel, for å trene sammen med israelske medisinske eksperter. Organisasjonen bringer også barn fra hele verden til Israel for å gi dem livreddende hjerteoperasjoner. Så langt har Save a Child’s Heart hjulpet over 5000 barn fra 62 forskjellige land.

En av dem er Lama, som hadde fått påvist en hjertefeil som resulterer i unormal blodstrøm mellom to av de viktigste arteriene som er koblet til hjertet. Dette er en tilstand som krever medisinsk inngrep.

Hennes behandling gikk smertefritt på det lokale sykehuset på Gaza inntil noe gikk galt med en hjertekateterisering, som førte til til at Lama øyeblikkelig måtte overføres til et israelsk sykehus for åpen hjertekirurgi.

Seks måneder gamle Lama får melk av sin mor etter å livreddende behandling på et israelsk sykehus. (Foto: SACH)

I all hast ble det sent forespørsler til israelske myndigheter om å gi Lama tillatelse til å reise inn i Israel, mens separate henvendelser ble sendt til palestinske myndigheter for at hun skulle få tillatelse til utreise, sammen med sin mor, til Wolfson-sykehuset i Israel for livreddende behandling.

Etter en enighet på begge sider ble Lama fraktet med ambulanse gjennom grenseovergangen Erez og derfra fraktet videre til sykehuset i Holon.

– Etter å ha snakket med doktor Shakalia forstod vi at Lama måtte opereres så fort som mulig, sier doktor Alona Raucher Sternfeld, leder av pediatrisk kardiologi ved Wolfson-sykehuset. Hun sier samarbeidet redder liv:

– Vi har samarbeidet med doktor Shakalia og andre partnere på Gaza i årevis, og takket være dette samarbeidet har over 2500 palestinske barn, fra både Vestbredden og Gaza, fått behandling hos oss opp gjennom årene.

Lamas åpne hjerteoperasjon var vellykket og den seks måneder gamle babyen ligger nå og hviler på pediatrisk intensivavdeling på sykehuset.

– Jeg var veldig nervøs for å komme hit i begynnelsen. Dette er første gang jeg er i Israel, men alt er perfekt nå. Min baby er reddet og legene tar seg av alt, sier Lamas mor. Familien vil returnere til Gaza når Lama utskrives.

– Denne historien er en perfekt beskrivelse av Israel, et storhjertet land med moderne teknologi og kunnskap. Vi vil fortsette å utøve det jødiske folks eldgamle bud om å praktisere tikun olam, som bokstavelig talt kan oversettes til å «helbrede verden», sier den kanadisk-israelske filantropen Sylvan Adams, som er en av Save a Child’s Hearts største donorer.

Den palestinske babyjenta ble behandlet på Edith Wolfson-sykehuset i Holon. (Foto: Wikipedia)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart