Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Her får Gaza sine første vaksinedoser

Her ankommer de første koronavaksinene Gazastripen. Vil de gå helsepersonell eller Hamas til gode? (Foto: Twitter)
Men vil de komme helsepersonell eller Hamas-lederne til gode?

Israelske myndigheter overførte onsdag 17. februar en sending med russiske koronavaksiner til Gazastripen, etter en formell anmodning av de palestinske selvstyremyndighetene, skriver nettavisen Times of Israel.

– Denne morgenen ble 1000 sputnik-vaksiner donert av Russland [til palestinske selvstyremyndigheter] overført fra palestinske myndigheter til Gazastripen, i samsvar med palestinske myndigheters forespørsel og etter en politisk godkjennelse, sier en israelsk tjenestemann i en uttalelse.

En uorganisert leveranse fra de palestinske myndighetene skal ha gjort at overføringen ble satt på vent i en kortere periode, men onsdag formiddag bekrefter både israelske og palestinske tjenestemenn at vaksinene nå har krysset grenseovergangen Kerem Shalom fra Israel og inn på Gaza.

Dette er de første koronavaksinene som ankommer Gaza. De palestinske selvstyremyndighetene, som er ansvarlig for anskaffelse av vaksiner til både på Vestbredden og Gazastripen, har så vidt begynt å motta vaksinene de har bestilt fra flere ulike leverandører. Foreløpig har de fått 10.000 sputnik-vaksiner. I tillegg har de fått 2000 av i alt 5000 Moderna-vaksiner av Israel.

Mens PA sier vaksinene skal gå til palestinske helsearbeidere på Gazastripen, sier Hamas at vaksinene skal gå til utsatte i risikogrupper. Men leder av Knessets utenriks- og forsvarskomite, Zvi Hauser, tror ingen av dem vil få glede av vaksinene. Han tror Hamas-ledelsen vil bruke dem på seg selv.

– Jeg ser ikke for meg at Yahya Sinwar [Hamas-leder] vil gi sin vaksine til en snill sykepleier på Gazastripen, sier en sarkastisk Hauser.

Selv har han foreslått å sette opp israelske vaksinasjonsstasjoner ved en av grenseovergangene til Gazastripen, for å sikre at vaksinene går til vanlige innbyggere på Gaza og ikke til ledelsen i Hamas og andre terrorgrupper.

Andre politikere ønsket å stille som betingelse for overføring av vaksiner at Hamas løslater alle israelere de har i fangenskap. Terrorgruppen har i årevis holdt de to israelerne Avera Mengistu og Hisham al-Sayed fanget, i tillegg til levningene av de to israelske soldatene Hadar Goldin og Oron Shaul.

Familien til en av de etterlatte omtaler det som «en kniv i hjertet til israelske soldater» at Israel overfører vaksiner uten at Hamas løslater fangene. Hamas på sin side ønsker å bruke dem i en fangeutveksling med Israel.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart