Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Faktasjekk på påstanden at det «ikke finnes sikre soner i Gaza»

IDF gir advarsler til sivilbefolkningen og viser hvor de kan evakuere til tryggere områder. (Skjermdump fra X)
Israelske militæroperasjoner i sør har gjort mye mindre ødeleggelser enn i nord.

«Ingen steder på Gaza-stripen er trygge.» Det har vært omkvedet fra norske medier og norske politikere kort tid etter 7. oktober.

De israelske forsvarsstyrkene på sin side har imidlertid gjort stor innsats for å oppfylle kravene i krigens folkerett om å skille mellom stridende og sivile og få sivile ut fra områder hvor det er størst risiko for å bli rammet. Millioner av advarsler er sendt, både som flygeblad og som tekstmeldinger og lydmeldinger til mobiler.

I uker før bakkeinvasjonen kom Israel med klare meldinger til sivilbefolkningen nord på Gaza-stripen: Trekk sørover. Noen hørte på IDF, men særlig i noen bydeler i nord virker det som om sivilbefolkningen enten ble hindret av Hamas å evakuere og/ eller selv lot være å forlate områdene i en ideologisk støtte til Hamas. Først etter at Israel hadde delt Gaza effektivt i to og hadde etablert overordnet kontroll i nord, ble strømmen av sivile på vei sørover virkelig stor. Dette styrker Israels påstand om at Hamas nektet sivilbefolkningen å evakuere.

«Men Israel bomber også i sør, ingen steder er trygge,» har vi fått høre hele tiden i Norge. Senest 5. desember gjengir NRK en FN-talsperson som hevder at «det er ikke noe trygt sted å reise til».

Det er selvsagt teoretisk sant at det ikke finnes noe trygt sted i et krigsområde. Rakettene til Hamas har en notorisk høy feilprosent, og mange av dem slår ned og gjør store skader blant sivile på Gaza-stripen. I tillegg kan israelske militære operasjoner, som i utgangspunktet er innstilt på å ramme terroristene i Hamas og Islamsk Jihad, også slå ut feil. Raketter og bomber kan ramme områder som ikke er planlagt, enten det skjer ved teknisk eller menneskelig feil.

Men det er ikke vanskelig å finne fakta som viser at lidelsene for palestinske sivile ville ha vært betydelig lavere dersom de hadde hørt på IDF. Ifølge en skadeanalyse basert på satelittdata, og gjengitt av VG, er nivået på ødeleggelser av bygninger nord på Gaza-stripen fire ganger høyere enn i Deir Al-Balah (sentralt på Gaza-stripen) og Khan Younis. Ødeleggelsene nord på Gaza-stripen er mer enn seks ganger høyere enn i Rafah helt i sør. (Disse tallene var oppdatert fram til 22. november.)

De siste dagene har IDF startet å gjennomføre betydelig operasjoner på bakken også i sør-Gaza. 4. desember ba IDF innbyggerne i Khan Younis-området om å evakuere videre sørover til områder i Al-Fukhari, Al-Shaboura, Al-Zuhur, and Tal Al-Sultan. Også denne gang vil sivilbefolkningen være relativt mye tryggere dersom de hører på rådene til IDF, og ikke finner seg i å bli holdt som gissel og menneskelig skjold for de islamistiske terroristene.

Alle som sjekker luftfoto av Gaza-stripen, for eksempel med Google Maps, vil se at det er store åpne områder. Her er et kart som viser befolkningstettheten, hentet fra en FN-rapport publisert i 2014.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart