Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

En desperat despot

Sammenstøtene på Naksa-dagen mellom IDF og demonstranter ved grensen mellom Syria og Israel, viser at Bashar Assad er desperat, mener Jerusalem Post.
En plakat med bilde av president Bashar Assad, i den syriske byen Aleppo på Abbarah-plassen (foto: Wikipedia).

Siden 26. januar har et folkelig opprør pågått i Syria for å styrte regimet til president Bashar Assad. Etter rapportene som har kommet ut fra opprørerne å dømme har flere hundre mennesker blitt drept og såret, etter at regjeringen har valgt å slå ned på demonstrasjonskampanjene ved bruk av vold.

Under hele denne perioden har den syriske fjernsynsstasjonen Syrian TV forholdt seg tause om saken.

Naksa-dagen
For å forsøke og avlede den internasjonale kritikken mot voldsbruken arrangerte Assad en protestaksjon søndag langs grensen til Israel ved Golan-høydene. Tusenvis av syrere, som angivelig skal være palestinere, markerte sin motstand mot Israel på det de kaller ”Naksa-dagen”. Det er årsdagen for det arabiske nederlaget i Seksdagerskrigen i fra 1967.

Da var også fjernsynsstasjonen på pletten og sendte levende bilder av døde demonstranter som lå spredt rundt på bakken nær grensen.

Ville skape mediebegivenhet
Jerusalem Post skriver på lederplass 9. juni om hvordan arrangementet ble organisert og hvor desperat Assad virker i den forbindelse. Ifølge enkelte kilder skal demonstrantene ha blitt bestukket av regjeringen for å bryte ned grensegjerdet mot Israel og strømme inn i landet. Målet var selvsagt å skape en mediebegivenhet så stor at fokuset på deres egne ugjerninger ikke lenger var i fokus internasjonalt og nasjonalt, tror avisen.

Samtidig har Assad underdrevet antallet sivile liv som har gått tapt som følge av sikkerhetstjenestens voldsbruk i landet, og overdrevet antallet demonstranter som ble drept i sammenstøtene med IDF. Alt for å dekke over sine egne brudd på menneskerettighetene.

Fraktet i busser
Grenseområdet mot Israel på syrisk side er en lukket militær sone. Her har ingen sivile sluppet inn. Det er på denne måten at landet har klart å holde roen ved grensen de siste tiårene, siden dette har vært i syrisk interesse.

Men på søndag var det derimot vold, uro og tap av sivile liv Assad var mest interessert i. Plutselig var den en gang avlukkede militære sonen full av sivile, som ble fraktet til grensen ved hjelp av busser. Blant dem var det kameramenn og ambulansearbeidere.

– Det finnes bare én troverdig forklaring: Hele hendelsen var godt organisert på forhånd og sanksjonert fra øverste nivå, forklarer den engelskspråklige avisen.

Støttet Assad
Et enda sterkere indisium på at den syriske regjeringen faktisk organiserte opprøret, var det faktum at de syriske demonstrantene uttrykte sin evige støtte til Assad og sang slagord til ære for ham.

Naturlig nok er verken han eller regjeringen særlig populære i hjemlandet om dagen, noe som gjør slike unisone støtteerklæringer særdeles lite troverdige.

Vi har også sett gjennom volden regimet har ført mot sitt eget folk de siste månedene, at de er fullt ut kapable til å sette hardt mot hardt om det er i deres egen interesse. Det var det tydeligvis ikke ved grensen til Israel på Naksa-dagen, understreker Jerusalem Post.

Egypt, Jordan, PA og Hizbollah valgte å ikke og orkestrere opprør mot den israelske grensen søndag. Det var fordi dette var i deres egen interesse. Siden Assad alltid har holdt grenseområdet rolig tidligere, viser hans siste stunt at han håper å kunne vinne på det politisk.

Vil flytte fokuset på Israel
Avisen skriver at presidenten nå er inne i den fasen at han ikke har noen ting å tape. Samtidig som opprørene mot den israelske grensen pågikk på Naksa-dagen, ble titalls mennesker skutt av syriske sikkerhetsstyrker nord i landet. Han ønsker å flytte fokuset fra seg selv og over på Israel. Det betyr at jo mer blod som ble spilt ved grensen, desto bedre ville det være for Assad selv, påpeker de.

Slik håper han ikke minst å samle sin egen befolkning mot én felles fiende, Israel. For overalt i landet læres befolkningen opp til én ting: At Syria beskytter den arabiske verden mot ”zionistfienden”.

Anti-Assad demonstrantene har derimot snudd opp ned på denne myten i sine slagord mot regimet. De kaller presidenten sin for ”Israels lakei”.

Den syriske despotens sårbarhet gjør ham nå enda mer desperat, farlig og uforutsigbar enn tidligere, konkluderer Jerusalem Post.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart