Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

700 syrere har fått behandling på dette israelske feltsykehuset

På dette israelske feltsykehuset behandles hundrevis av krigsskadede syrere. Foto: Skjermdump fra Channel 2.
På dette israelske feltsykehuset behandles hundrevis av krigsskadede syrere. Foto: Skjermdump fra Channel 2.
"Assad-regimet lærte oss om sionist-fienden, men da vi fikk se sionistene, innså vi at de ikke var noe i nærheten av slik vi hadde blitt fortalt." Det sa syriske pasienter da et presseteam for første gang fikk slippe inn i det israelske feltsykehuset i Golan.

Blant de 700 skadede syrerne som har fått behandling på det israelske feltsykehuset ved den syriske grensen i Golan, er pasienter i alle aldersgrupper, fra barn til eldre. Det skriver Times of Israel, som refererer en reportasje fra tv-kanalen Kanal 2 sin nyhetssending fredag kveld. Et team fra tv-kanalen var de første journalistene som fikk tillatelse av IDF til å dokumentere for offentligheten hva som foregår på det avsperrede området til sykehuset som ble etablert for mindre enn ett år siden.

100 syrere hver måned

Feltsykehuset inneholder akuttmottak, intensivavdeling, en operasjonsstue, et mobilt laboratorium, apotek og røntgenfasiliteter. Nå behandles om lag 100 personer fra Syria hver måned. De kommer inn som pasienter uavhengig av religiøs eller politisk tilhørighet. Behandling av syrere som har tatt seg over grensen til Israel har utviklet seg til en rutinemessig del av det daglige arbeidet ved sykehuset, forteller reportasjen. Forsvarets medisinske mannskaper gir dem den øyeblikkelig påkrevde behandlingen, og de som etter dette er friske nok til å dra tilbake, sendes tilbake. De som har behov for ytterligere medisinsk behandling fraktes videre til det ordinære militærsykehuset, eller i noen tilfeller til sivile sykehus i Israel.

 

Syrisk pasient ankommer feltsykehuset i Golan. Foto: Skjermdump fra Channel 2.
Syrisk pasient ankommer feltsykehuset i Golan. Foto: Skjermdump fra Kanal 2.

Kirurg major Itay Zoarets beskriver situasjonen ved sykehuset som surrealistisk. Han forteller at det israelske forsvaret ikke har måttet håndtere slike alvorlige skader siden de siste store krigene. De skadede syrerne lider i mange tilfeller at omfattende mage- og hodeskader, og ofte må det foretas amputasjoner.

Misoppfatninger om Israel brytes

Pasientene fra Syria ankommer med grove misoppfatninger om Israel.

– De sier at før de ankom, trodde de at vi var ”Den store Satan”, fienden, sier Zoarets.

Firas, en opprørskriger under behandling, kommer i reportasjen med sterke anklager mot Syrias president Bashar Assad for hans neglisjering og undertrykkelse av det syriske folket.

– Bashar [Assad] tok seg ikke av oss. Her i Israel blir vi tatt hånd om. Bashar bryr seg ikke om oss, men det gjør Israel. Bashar sender bomber mot oss, han bryr seg ikke om oss i det hele tatt, sier Firas.

– De lærte oss om sionistfienden, den sionistiske undertrykkeren. Men da vi fikk se sionistene, innså vi at de ikke var noe i nærheten av slik vi hadde blitt fortalt. De er mennesker akkurat som oss. Menneskelige, og enda mer enn det, sier pasienten Latif.

 

Her behandles en av de mange syriske pasientene ved feltsykehuset. Foto: Skjermdump fra Channel 2.
Her behandles en av de mange syriske pasientene ved feltsykehuset. Foto: Skjermdump fra Kanal 2.


– Toppen av isfjellet

Oberst Tarif Bader, som er kommandant ved sykehuset, uttalte at det alltid er et dilemma hvorvidt man skal tilby humanitær hjelp til befolkning utenfor Israel.

– Men i dette tilfelle var det et riktig valg å gjøre det, fastslo han.

Den politiske analytikeren Ehud Ya’ari sier til Times of Israel at dette sykehuset bare viser oss toppen av isfjellet, og antyder med det at det israelske forsvarets innsats i grenseområdene mot Syria har hatt stor betydning for å hindre de mange sammenstøtene mellom ulike grupperinger i Syria i å spre seg også til angrep mot Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart