Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

(Illustrasjonsfoto: Zoriah, flickr.com)
(Illustrasjonsfoto: Zoriah, flickr.com)

Hamas-regimet slår ned på shia-muslimer

Væpnede Hamas-menn brøt opp en samling for shia-muslimer på Gaza-stripen med vold fredag 13. januar. Shiaene ble banket opp og noen ble arrestert.

Volden skal ha fortsatt også etter at noen av shia-muslimene ble fraktet til sykehus og fengsel.

– Angrepet var del av en større aksjon mot shia-organisasjoner, inkludert hjelpeorganisasjoner, skriver journalist Avi Issacharoff i Ha’aretz. Hamas har satt aksjonene i gang for å motarbeide konverteringer fra sunni- til shia-retningen og motarbeide økt iransk innflytelse på Gaza-stripen.

Den siste tiden har trenden vist en økning i konverteringer til den muslimske shia-retningen på Gaza-stripen. De aller, aller fleste palestinerne i området tilhører tradisjonelt sunni-retningen. I det store flertallet av muslimske stater pågår det systematisk diskriminering av religiøse minoriteter, også muslimske retninger som avviker fra makthavernes. Slik sett er ikke Hamas-aksjonene oppsiktsvekkende.

– Jeg hentet broren min på politistasjonen, med brudd i hender og bein og andre alvorlige skader, forteller Gaza-borger Rafik Hamad til London-avisen Al-Hayat. Broren og en gruppe på omlag 30 andre shia-muslimer var samlet for minnes Imam Hussein, grunnleggeren av shia-islam, da Hamas-mennene kom. 14 personer ble arrestert i aksjonen.

– Politiet sa at min bror var en vranglærer og ba meg holde ham hjemme og nekte ham å gå ut, forteller Hamad.

En del av de nye shia-muslimene på Gaza-stripen har tilhørighet i Islamsk Jihad, en radikal islamistisk gruppe som utfordrer makten til Hamas. Shia-muslimen Iyad al-Hosni ble tidligere sparket ut av Islamsk Jihad, men etter at ledere i Islamsk Jihad besøkte i Iran for to måneder siden har al-Hosni fått tilbake plassen sin i bevegelsen og utnevnt som høytstående offiser i deres militære styrker.

Noen av shia-muslimene som opplevde å få bank av Hamas ber nå Iran stanse finansiering av Hamas-regimet. Teheran har allerede kuttet ned i sin økonomiske støtte til Hamas fordi Hamas ikke har støttet opp om Syrias vaklende president Bashar Assad, skriver Issacharoff.

 

– Fatah kan tape for Hamas

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som sammen med sin Fatah-bevegelse kontrollerer de palestinske områdene av Vestbredden, har varslet president- og parlamentsvalg 4. mai. Hamas kan komme til å vinne valget, advarte en framstående leder i Fatah denne uken.

– Uten at situasjonen endrer seg i Fatah, kan det som har skjedd før skje igjen, sier Nabil Amr til London-avisen Al-Quds Al-Arabi. Khaled Abu Toameh gjengir dette i Jerusalem Post.

I forrige parlamentsvalg, i januar 2006, fikk Hamas rent flertall i parlamentet.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart