Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Prime Minister of Turkey Addresses Security Council Summit
Erdogan kom med beklagelsen under en pressekonferanse onsdag. Foto: Eskinder Debebe, UN Photo.

Tyrkia kan komme til å gi Hamas 1,7 milliarder kroner i årlig bistand

Iran har trappet ned sin økonomiske støtte til Hamas, men nå kan Tyrkia komme inn som støttespiller med 1,7 milliarder kroner i årlig bistand.

Hamas statsminister Ismail Haniyeh skal ha fått forsikringer om dette under sitt siste besøk i Tyrkia, melder Ha’aretz.

 

Varm velkomst i Tyrkia

Haniyeh ble varmt mottatt tidligere i januar av den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan og ble mottatt med applaus da han besøkte det tyrkiske parlamentet. Tyrkia støtter en gjenforening av Hamas og Fatah. Tyrkiske kilder forteller Ha’aretz at den tyrkiske regjeringen har lovet å hjelpe i forsoningsprosessen.

Haniyeh skal ha fortalt Erdogan om de økonomiske vanskelighetene Hamas står overfor. Bistanden fra Iran, som var av en størrelseorden på 1,5-1,7 milliarder kroner årlig, har ikke kommet i tide, og har også blitt meget redusert. Hamas skal derfor ha hatt problemer med å betale sine ansatte.

 

Hamas ser etter nytt hovedkvarter

De samme kildene forteller Ha’aretz at Hamas-leder Khaled Mashaal har forlatt Syria for godt og nå leter etter nytt hovedkvarter i Qatar eller Jordan. Det forventes at Mashaal skal møte kong Abdullah av Jordan i Amman. Det er blitt signalisert offentlig at dette møtet ikke har noen «politiske implikasjoner og ikke gir noe signal om en endring av Jordans politiske agenda».

Kong Abdullah var sist uke i USA og besøkte president Obama. Han ble der fortalt at USA ser meget negativt på et eventuelt hovedkvarter for Hamas i Jordan.

 

Hamas’ fremtid

Haniyeh skal ha mottatt en invitasjon til Iran, men en dato for et besøk skal ikke være satt. Det er uklart om Iran ønsker å støtte Haniyeh som etterfølger etter Mashaal, dersom Mashaal gjør alvor av å gå av som leder i organisasjonen. Det er heller ikke klart om Haniyeh kommer til å besøke Iran. Innad i Hamas pågår nå en diskusjon om organisasjonens fremtid, forteller Ha’aretz. Spørsmålet er om Hamas kommer til å prøve å fornye båndene med land som Egypt, Saudi-Arabia, Qatar og Jordan – og bryte med Iran, eller om de kommer til å forsterke båndene med andre arabiske land samtidig med at de klarer å bevare forholdet til Iran.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart