Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Hamas forsøkte å smugle våpen til Gaza med fiskefartøy

Israelske styrker stanset båten, men mannskapet rømte i land før israelerne fikk arrestert dem.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Et palestinsk fiskefartøy ble nylig fanget opp på kamera da det forsøkte å smugle våpen til Gaza. Fartøyet ble ødelagt av det israelske forsvaret, forteller Yedioth Aharonoth.

Båten ble observert da den forlot den sørlige grensa til Gaza-stripa på vei mot Sinai. Flere dager senere dukket den opp igjen på mistenkelig vis, og det var tydelig at bakdelen av båten var tynget ned av last.

Israelsk etterretning kontaktet 916-skvadronen, som er basert i Ashdod, og ga sikkerhetsstyrkene ordre om å avskjære fartøyet utenfor Gazas kyst. I tillegg forsøkte IDF å arrestere mannskapet.

I løpet av operasjonen avfyrte israelske marinesoldater varselsskudd mot båten for å forsøke å stanse den. Men de to palestinerne som var ombord hoppet i havet og klarte å nå land. Dette førte til at IDF skjøt mot båtens motor, som tok fyr og eksploderte.

– Vi så at båten nærmet seg langveisfra. Ved hjelp av spesielle sensorer som vi pleier å bruke for å registrere palestinske skip som skal til Gaza-stripa, kunne vi identifisere båten som et mistenkelig fartøy, kommenterte major Maor til Yedioth Aharonoth.

Etter at det brøt ut brann ombord kom det sekundære eksplosjoner. Det kan bekrefte at båten fraktet våpen eller ammunisjon.

Det palestinske mannskapet ombord på fiskefartøyey. (Foto: skjermdump fra IDF-video)
Det palestinske mannskapet ombord på fiskefartøyey. (Foto: skjermdump fra IDF-video)

 

Shin Bet har i det siste merket seg at Hamas i økende grad forsøker å smugle varer fra Sinai-halvøya til Gaza-stripa sjøveien.

– Egypterne har ødelagt de fleste smuglertunnellene mellom Rafah i Gaza og Egypt, og dermed blir Hamas tvunget til å bruke maritime smuglerruter, sa major Maor.

Maor la til at det er vanskeligere å operere i sør enn i nord på Gaza-stripa. Han påpekte likevel at forholdet til egyptiske styrker er godt.

Hamas’ forsøk på å smugle våpen og utstyr til Gaza har skjedd både over og under bakkenivå. Men siden Gaza-krigen i 2014 tok slutt, har mange smuglerforsøk blitt avverget på grunn av økt overvåkning utført av det israelske forsvaret. Råmaterialer for våpen og tunneler er blitt oppdaget i forsendelser av humanitære varer.

I tillegg kom det fram i en artikkel som Yeditoh Aharonoth publiserte i fjor at en større våpenforsendelse fra IS i Sinai til Hamas ble avverget. De fleste smuglerforsøkene til Hamas er råmaterialer som brukes til bygging av tunneler og egenproduserte produkter, slik som raketter.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart