Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Hamas vil forsyne seg av penger og materialer som skal gå til gjennoppbyggingen av Gaza, tror israelsk tjenestemann.

– Penger til å gjenoppbygge Gaza vil til slutt ende opp i hendene til Hamas

Hamas vil forsyne seg av både penger og materialer som skal gå til gjenoppbyggingen av Gaza.

Realistisk sett vil det være umulig å forhindre Hamas fra å forsyne seg av materialene og pengene som nå kommer inn til gjenoppbyggingen av Gaza. Det sier en israelsk tjenestemann involvert i forhandlingene mellom Israel, Egypt, FN og USA om rehabiliteringsprosjekter i Gaza etter Operation Guardian of the Walls, det israelske navnet på den siste Gaza-krigen.

Flere land har sagt at de vil donere store summer til gjenoppbyggingen av Gaza, blant annet vil Qatar og Egypt bidra med nesten 10 milliarder kroner til sammen. I tillegg kommer store pengesummer fra flere andre giverland.

Uten israelsk tilstedeværelse på Gazastripen vil det være begrenset med internasjonal tilsyn på hvordan pengene brukes, ifølge tjenestemannen.

– Hamas vil ta sin andel, sier den anonyme kilden til avisen Israel Hayom.

Han mener tiltak Israel kan gjøre for å bremse opprustningen til Hamas er å øke tilsynet av gjenstander som har såkalt dobbeltbruk, det vil si de at de kan brukes både sivilt og militært, som fraktes over grensen fra Israel. I tillegg til å kreve at Egypt styrker sitt tilsyn langs grensen mot Gaza.

Likevel er det vanskelig å unngå syklusen hvor den militære infrastrukturen til Hamas, som ble ødelagt i krigen, blir gjenoppbygget nok en gang.

Siden slutten på den siste krigen har Israel og Egypt forsøkt å finne måter man kan gjenoppbygge Gaza, men ikke Hamas. Også USAs president Joe Biden ønsker å gjenoppbygge Gaza – uten at midlene havner hos Hamas.

Det blir ikke lett, tror den israelske tjenestemannen. Hamas har allerede kunngjort overfor Iran at de er i full gang med å gjenoppbygge sitt arsenal av raketter. Over 4300 raketter ble avfyrt mot Israel i løpet av krigen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart