Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Professor i rettsvitenskap: Israel har rett til å tilintetgjøre terrororganisasjonen Hamas

Dette er en Elbit Hermes 900-drone. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Etter terrorangrepene av terrororganisasjonen Al Qaida på USA i 2001 var det unison politisk enighet i Norge om at USA hadde rett i henhold til folkeretten til å tilintetgjøre terrororganisasjonen.

Denne artikkelen ble først publisert som et leserinnlegg i Fædrelandsvennen.

Forfatter er Tor-Inge Harbo, professor i rettsvitenskap, Universitetet i Agder.

Israel har rett til å tilintetgjøre terrororganisasjonen Hamas

Etter terrorangrepene av terrororganisasjonen Al Qaida på USA i 2001 var det unison politisk enighet i Norge om at USA hadde rett i henhold til folkeretten til å tilintetgjøre terrororganisasjonen.

Selv om det innebar at USA, ved hjelp av dine allierte i NATO, invaderte Afghanistan og avsatte Taliban-regimet som beskyttet Al Qaida-terroristene.

Da terrororganisasjonen ISIL herjet som verst i Syria og Irak fra 2010 og utover, var det unison politisk enighet i Norge om at denne terroristorganisasjonen måtte bekjempes med alle midler. Problemet denne gangen var at det var ingen fra vesten som ønsket/kunne stille med militært mannskap, så nedkjempingen av ISIL ble derfor overlatt til partene i området, selv om disse mottok utenlands støtte også av norske myndigheter.

7. oktober utførte enda en muslimsk terrororganisasjon barbariske terrorhandlinger – denne gangen rettet mot uskyldige israelske menn, kvinner, og barn: over tusen sivile ble drept på den mest bestialske måten. Men denne gangen tok det dager før statsminister Støre greide å uttale det opplagte, nemlig at det her dreide seg om en terrorhandling og, etter enda mer nøling, at de som utførte disse terrorhandlingene, Hamas, er en terrororganisasjon. Derimot tok det ikke lang tid etter at Israel benyttet seg av sin rett til å forsvare seg mot terrororganisasjonen Hamas før den samme Støre fordømte Israel for dets fremtreden på Gaza!

La det være helt klart: Israel har etter folkeretten en soleklar rett til å forsvare seg selv. De forsvarshandlinger som utføres av Israel nå, er ikke gjengjeldelser for de massakre Hamas har begått. Med angrepet 7. oktober har terrororganisasjonen Hamas vist en evne og vilje til handling som manifestere en trussel mot Israels og jøders eksistens. For å kunne forsvare seg mot nye angrep fra Hamas må Israel utslette Hamas, på samme måte som amerikanerne, og resten av vesten, måtte forsvare seg mot fremtidige angrep fra Al Qaida ved å utrydde Al Qaida i Afghanistan. Hamas har nå trukket seg tilbake til Gaza og gjemmer seg blant sivilbefolkningen der. For å kunne utslette Hamas, må Israel gå inn i Gaza med bakkestyrker. Det er det de forbereder nå ved å bombe strategiske mål.

Dessverre medfører bombingen at også sivile palestinere er kommet i skuddlinjen og blitt drept. Det er grunnen til at Israel har bedt alle sivile om å forflytte seg til den sørlige delen av Gaza for derved å komme unna bomberegnet. Men de uheldige og tragiske følger av bombingen betyr ikke at denne er lovstridig. Så lenge målet for Israels bombeaksjoner er av militær karakter – og det er de: de skal forberede en bakkekamp mot Hamas på Gaza – så er disse i henhold til folkeretten lovlige.

Men bombingen må være forholdsmessig, noe som blant annet innebærer at Israel plikter så langt det lar seg gjøre, det vil si uten at det går utover det de ønsker å oppnå militært, å skåne sivilbefolkningen. Og det er altså derfor Israel har bedt dem om å flytte sørover. På samme måte har israelske myndigheter bedt egne borgere nord i Israel om å evakuere for at flere ikke skal ble drept av raketter som terrororganisasjonen Hezbollah skyter mot Israel fra Libanon.

De samme betraktninger gjør seg gjeldende for den blokaden som Israel har iverksatt. En blokade er en lovlig forsvarshandling så lenge den har et militært mål og er forholdsmessig. Så også når det gjelder blokaden må Israel skåne sivilbefolkningen så langt det lar seg gjøre. Det er klart at blokaden har gjort en vanskelig situasjon på Gaza enda vanskeligere, men det foreligger ingen katastrofe der p.t. Og dessuten må man huske på at Israel kun forsyner Gaza med en forholdsvis liten del av det drikkevannet som er tilgjengelig der og bare deler av elektrisiteten. Og endelig må man huske på at Gaza også grenser til Egypt, og om egypterne vil det, så kan Gaza tilføres det mest nødvendige fra den kanten.

Og uansett kan heller ikke statsminister Støre snakke seg bort fra det faktum at det er Hamas som har hovedansvaret for den tragiske situasjonen vi ser på Gaza i dag og har sett siden de tok over makten der for snart tjue år siden. I stedet for å tjene sitt folk, palestinerne, har de, fylt av hat mot jødene, brukt de milliarder av kroner som også norske myndigheter har pumpet inn på Gaza til å bygge seg opp militært. Israelerne har nå ikke bare rett, men også en plikt til å tilintetgjøre Hamas dersom den skal kunne sikre sin befolkning mot fremtidig terror fra den kanten. Med det gjør de også palestinerne en stor tjeneste.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart