Bli aktiv for Israel nå!

Mange israelere finner glede på stranda i Tel Aviv. (Foto: Geir Knutsen)

Israel er verdens 14. lykkeligste land

Det viser FNs åttende World Happiness-rapport utgitt i anledning FNs internasjonale dag for glede.

FNs åttende World Happiness Report er Israel plassert som det 14. lykkeligste landet. Det tyder på at heller ikke korona-krisen vil klare å fjerne smilet fra israelernes ansikter, skriver Jerusalem Post.

Rapporten utgis hvert år av FNs Sustainable Development Solutions Network i forbindelse med FNs internasjonale dag for glede, som er 20. mars. Landenes rangering er basert på det amerikanske analyse- og rådgivningsfirmaet Gallups spørreundersøkelser i perioden 2017-2019.

Ifølge rapporten er landet som er øverst på listen det som «støtter trivsel, inkludert inntekt, sunn livsstil, sosial støtte, frihet, tillit og generøsitet».

For første gang ble også byer vurdert dette året. Basert på innbyggernes mening om livskvalitet ble Tel Aviv kåret til den åttende lykkeligste byen i verden. Tel Aviv og Zürich (på fjerdeplass) var de eneste byene på topp 10-listen utenfor de nordiske landene, Australia og New Zealand. Jerusalem er på plass 33.

– World Happiness Report har vist seg å være et svært nyttig verktøy for beslutningstakere som ønsker å få en bedre forståelse av hva som gjør folk glade og derved fremmer borgernes velferd. Gang på gang ser vi at årsakene til trivsel inkluderer gode sosiale støttenettverk, sosial tillit, ærlige regjeringer, et trygt miljø og sunne liv. Det sier professor Jeffrey Sachs, direktør ved Sustainable Development Solutions Network og senter for Sustainable Development ved Columbia universitet.

Ifølge rapporten er Finland, Danmark og Sveits de mest lykkelige landene i verden.

En israelsk kunstner har laget en skulptur som illustrerer overskriften i denne artikkelen bedre enn vi kunne kommet på selv. Israels første statsminister David Ben Gurion står på hodet på stranden i Tel Aviv. (Foto: Terrazzo, flickr)
En israelsk kunstner har laget en skulptur på stranden i Tel Aviv som illustrerer litt av gleden ved å bo i denne byen og dette landet. Skulpturen fremstiller Israels første statsminister David Ben Gurion. (Foto: Terrazzo, flickr)


Nederst på listen finner vi Afghanistan, Sør-Sudan og Zimbabwe. De palestinske selvstyreområdene kommer på plass 125. Det er mellom Liberia og Uganda. Landene som siden forrige års oversikt har hatt størst økning i lykke er Benin, Togo og Ungarn.

Innbyggerne i Helsinki, Aarhus og Wellington er de mest lykkelige i oversikten over byer i verden.

De minst lykkelige innbyggerne er de som bor i Gaza, Sanaa (Jemen) og Kabul (Afghanistan).

– Generelt har vi funnet at innbyggerne i en by gjennomsnittlig er mer lykkelig enn hos den øvrige befolkningen i landet, særlig i land med lav økonomisk utvikling, sier professor Jan-Emmanuel De Neve. Han er leder for The Wellbeing Research Center ved Oxford universitet.

– Men denne fordelen av å bo i en by kan forsvinne, og blir av og til negativ i land med høy inntekt. Det tyder på at lykken kan være lettere å finne for dem som velger å bo på landet, sier De Neve.

Denne artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg i MIFF Danmark.

Relaterte artikler:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
0

Your Cart