Like før bråket

"Den andre intifadaen" begynte i slutten av september 2000. Jerusalem Report daterer, av en eller annen grunn, sine utgaver til en dato etter at de er sendt ut. Utgaven datert 10.10.2000 var derfor tydelig skrevet like før intifadaen startet.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Der gir den mangeårige reporteren, Hirsch Goodman, en beskrivelse av situasjonen mellom israelere og palestinere da:

Nesten hver femte bil han møtte de fire gangene ukentlig han kjørte mellom Tel Aviv og Jerusalem, hadde palestinske skilt. Kanskje en av femti var fra Jordan. I kasinoet i Jeriko var det åpnet en kosher restaurant. Titusener av israelere handlet uten frykt i Jenin, Nablus, Tul Karm og gamlebyen i Jerusalem, særlig på sabbaten. Restauranter i Betlehem og Ramallah var fulle av israelere. Og det var «in» i Israel å ligge på stranden i Gaza i weekenden.

Så langt etter Goodman. Det vil ta lang tid, selv i beste fall, før situasjonen kan komme tilbake til dette. Palestinerne lider enorme, økonomiske tap på grunn av «Al-Aksa-intifadaen». Nå tør få israelere handle hos araberne selv inne i Israel, og langt mindre i de palestinske områdene. Enda større betydning har det at israelerne ikke lenger tør slippe over 100.000 palestinere inn i Israel for å arbeide der.

Fram til den første intifadaen begynte i 1987 lå levestandarden i de palestinske områdene høyt over nabolandene (Syria, Jordan og Egypt). Siden har den sunket jevnt og trutt. Men før den andre intifadaen var den igjen steget et stykke. Nå er det bare sorgen.

Det er å håpe at palestinernes ledere vil ta til vett og innse hva som tjener deres befolkning best. Dersom det blir en ekte fredsholdning fra palestinsk side, vil også israelerne være glade for å gi innrømmelser. Men de vil ikke gi innrømmelser som ikke tjener til noe annet enn å gi araberne et bedre utgangspunkt for å utslette Israel i den neste krigen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart