Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Mossad åpner utstilling om Eichmann-kidnapping

Etter 50 år løfter Mossad på sløret og forteller hva som skjedde under "Dybbuk-operasjonen". Mossad-oppdraget som fikk Adolf Eichmann til Israel har fått sin egen utstilling.

Eichmann var en av de hovedansvarlige for å implementere Adolf Hitlers «endelige løsning» under andre verdenskrig. Han flyktet til Argentina etter krigen, men funnet av israelske agenter som tok ham med seg til Israel i 1960. I en langvarig rettssak ble Eichmann funnet skyldig og dømt til døden for sine forbrytelser mot menneskeheten. Han ble henrettet i 1962. Eichmann er den første og eneste som har blitt henrettet i statens Israels historie.

 

Eichmann-saken formet israelsk samfunn

Yossi Peled, minister uten portefølje, har hatt jobben med å organisere tilstelningene som markerer 50-årsdagen siden Eichmanns rettssak. Han sier til Reuters at rettssaken var en viktig hendelse for jøder over hele verden, og spesielt for de som immigrerte til Israel fra Europa etter andre verdenskrig.

– Eichmanns rettssak var en veldig formende hendelse. (…) Den første av diverse tilstelninger vi planlegger å ha, er denne utstillingen som aldri tidligere har vært vist til det israelske folket. Jeg tror det er viktig for de som medvirket, og for dagens unge, å vite hva som skjedde og man vil forstå hvor viktig denne hendelsen var i å forme israelsk samfunn, sier Peled.

 

Utstilling av originale Mossad-papirer

Historien om pågripelsen av Eichmann er fortalt mange ganger tidligere i bøker og filmer. Tirsdag åpnet Mossad en utstilling som gir et nytt unikt innblikk i operasjonen.

På utstillingen på Beit Hatfutsot, det jødiske folks museum, i Tel Aviv kan man se originale Mossad-dokumenter, tegninger og utstyr brukt i løpet av Dybbuk-operasjonen. Her får man også se kofferten med kamera som tok de første bildene av Eichmann i Buenos Aires, de falske bilskiltene agentene laget til bilen hans og ikke minst det falske passet de fikk laget for å få ham ut av Argentina. Operasjonen var så hemmelig da den pågikk at til og med Abba Eban, som satt i regjeringen da, og som organiserte flyet som til slutt førte Eichmann ut av Argentina, ikke visste hva han var med på.

 

Unikt å få høre detaljer om en suksesshistorie fra Mossad

Som oftest får man kun høre detaljer om det Mossad, Israels etterretningstjeneste, holder på med hvis det er noe som har gått galt. Denne utstillingen viser frem en suksesshistorie. Det var denne suksessen, og den kompliserte operasjonen, som på mange måter formet Mossads bilde utad.

– Det var første gang Mossad utførte en stor operasjon utenlands, og organisasjonen måtte finne opp alle  mulige «James Bond»-ting i prosessen, forteller kuratoren ved utstilling, som kun blir identifisert som «Avner A», på grunn av Mossads regler for sine ansatte og agenter.

– Denne operasjonen formet Mossad. Organisasjonen beviste for seg selv og hele verden at de kunne få til en operasjon ved verdens ende med et mangfold av organisasjoner, under alle typer identiteter og med forskjellige tekniske og teknologiske hjelpemiddel, forteller Avner til The Daily Mail.

Det var ikke alltid klart at materialet som nå ligger fremvist på Beit Hatfutsot skulle få komme frem i lyset, forteller kuratoren. Faktisk var det ment å fortsette å være sikkerhetsgradert, men sier Avner: «Eichmannsaken er bare så sterk at vi kunne ikke holde den for oss selv.»

 

Vi må ikke tillate dette å skje igjen

Avinoam Armoni, direktør ved Beit Hatfutsot sier til Reuters at Eichmann-saken er av de viktigste hendelsene i Israels historie:

– Viktigheten av denne utstillingen har ikke så mye å gjøre med spionhistorien, med det at han ble innhentet, men med den leksen at verden aldri må tillate et monster som Eichmann og maskineriet han opererte får oppstå igjen.

Utstillingen kommer senere til å dra ut i verden på reise, og vil blant annet bli utstilt i Tyskland og ved FNs hovedkvarter i New York.

Du kan lese mer om utstillingen på Beit Hatfutsots sider.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart