Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Den jødiske gullmedaljongen (innfelt) ble funnet i det avmerkede området sør for Tempelplassen.
Den jødiske gullmedaljongen (innfelt) ble funnet i det avmerkede området sør for Tempelplassen.

Jødiske medaljong fra tidlig 600-tallet funnet ved Tempelplassen

Arkeologer fra Hebrew University melder om et nytt funn ved gamlebyen, blant annet en gullmedaljong preget med de jødiske symbolene torah, menorah og shofar.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Funnet ble gjort i den sørlige enden av Gamlebyen, like i nærheten av Tempelplassen (se funnområdet avmerket i luftfoto i topp av artikkelen). I funnet inngår 36 gullmynter preget av bysantinske herskere, armringer og øreringer av gull og sølv og en 10 cm gullmedaljong med jødiske symboler.

Professor Eliat Mazar bekriver funnet som unikt med «veldig klare jødiske symboler». Hun tror sølv- og gullgjenstandene kan ha blitt tatt med til området av jøder som returnerte til Jerusalem i den korte perioden perserne kontrollerte byen fra 614 e. Kr, melder Times of Israel.

- Jeg har aldri funnet så mye gull i mitt liv, sa Mazar under en pressekonferansen på Mount Scopus. Her er hun avbildet med den jødiske gullmedaljongen.
- Jeg har aldri funnet så mye gull i mitt liv, sa Mazar under en pressekonferansen på Mount Scopus. Her er hun avbildet med den jødiske gullmedaljongen. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull.
Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Her er de 36 gullmyntene som er funnet. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Her er de 36 gullmyntene som er funnet. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)

 

 

Mazar og hennes kollegaer har gjort funn i området sør for Tempelplassen som daterer mer enn tre tusen år tilbake. Hun mener noen av funnene kan bekrefte deler av den bibelske historien om kong David.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart