Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jødiske medaljong fra tidlig 600-tallet funnet ved Tempelplassen

Den jødiske gullmedaljongen (innfelt) ble funnet i det avmerkede området sør for Tempelplassen.
Den jødiske gullmedaljongen (innfelt) ble funnet i det avmerkede området sør for Tempelplassen.
Arkeologer fra Hebrew University melder om et nytt funn ved gamlebyen, blant annet en gullmedaljong preget med de jødiske symbolene torah, menorah og shofar.

Funnet ble gjort i den sørlige enden av Gamlebyen, like i nærheten av Tempelplassen (se funnområdet avmerket i luftfoto i topp av artikkelen). I funnet inngår 36 gullmynter preget av bysantinske herskere, armringer og øreringer av gull og sølv og en 10 cm gullmedaljong med jødiske symboler.

Professor Eliat Mazar bekriver funnet som unikt med «veldig klare jødiske symboler». Hun tror sølv- og gullgjenstandene kan ha blitt tatt med til området av jøder som returnerte til Jerusalem i den korte perioden perserne kontrollerte byen fra 614 e. Kr, melder Times of Israel.

- Jeg har aldri funnet så mye gull i mitt liv, sa Mazar under en pressekonferansen på Mount Scopus. Her er hun avbildet med den jødiske gullmedaljongen.
- Jeg har aldri funnet så mye gull i mitt liv, sa Mazar under en pressekonferansen på Mount Scopus. Her er hun avbildet med den jødiske gullmedaljongen. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull.
Arkeologene tror denne gullmedaljongen kan ha fungert som utsmykking til en Torah-rull. På medaljongen ser man tre klare jødiske symboler, en syvarmet lystestake - en morah, et horn som brukes i jødedommen - shofaren og en torah-rull. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Her er de 36 gullmyntene som er funnet. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)
Her er de 36 gullmyntene som er funnet. (Foto: Ouria Tadmor, Hebrew University)

 

 

Mazar og hennes kollegaer har gjort funn i området sør for Tempelplassen som daterer mer enn tre tusen år tilbake. Hun mener noen av funnene kan bekrefte deler av den bibelske historien om kong David.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart