Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Deler historier fra Holocaust på foredragsturné

Oddvar Schjølberg har skrevet en rekke bøker med historier fra krigen. Nå holder han foredrag om hva som foregikk i konsentrasjonsleirene. (Foto: Privat)
Oddvar Schjølberg har skrevet en rekke bøker med historier fra krigen. Nå holder han foredrag om hva som foregikk i konsentrasjonsleirene. (Foto: Privat)
I vår vil forfatter og journalist Oddvar Schjølberg holde flere foredrag der han forteller sanne historier om mennesker i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. På ett arrangement har han med seg en av dem som selv opplevde grusomhetene.

Denne våren er det 70 år siden de allierte troppene, sammen med russiske styrker, frigjorde fangene i Hitlers konsentrasjonsleire. En av de som ble frigitt var den da 11 år gamle Maria Schwarz, som Oddvar Schjølberg har skrevet bok om. De to kommer til Karmøy 29. og 30. april. 29. april klokken 19 forteller Maria sin historie på et åpent arrangement i Åkrahamns kirke. Dagen etter besøker hun Danielsen Ungdomsskole Karmøy hvor hun skal møte skoleelever til samtale.

 

– Den sterkeste boken jeg har skrevet

Maria og hennes seks søsken ble reddet ut av russiske styrker fra konsentrasjonsleiren Theresienstadt i Tsjekkoslovakia da krigen tok slutt. Søsknene har en usedvanlig tragisk historie. De ble angitt til nazistene av sin egen mor, som hadde innledet et forhold til en nazist og anga både barna og mannen sin som var jøder. De tre eldste ble plassert i arbeidsleir og de fire yngste i et jødisk barnehjem, før de ble sendt videre til konsentrasjonsleiren. Faren ble sendt til Auschwitz hvor han ble myrdet i gasskammeret. 15.000 barn ble sendt til Theresienstadt, og bare 132 av dem overlevde. Maria og hennes søsken er syv av dem.

– I 2005 fikk jeg det privilegiet å skrive hennes historie, og jeg har mine ord i behold når jeg sier at dette utvilsomt er den sterkeste bok jeg har skrevet. I dag synes Maria det er godt, men veldig tøft å snakke om sine opplevelser, forteller Schjølberg.

– For Maria er det viktig å formidle sin historie slik at fortiden, og de vonde tingene i hennes liv, skal kunne være med på å bygge opp en bedre fremtid for de neste generasjonene, sier han.

– Dersom vi gir rom for hatet, vil vi oppleve at vi gradvis blir ”spist opp” innvendig. For hatet er den tyngste børen et menneske kan bære, sier Maria, som i dag heter Gabrielsen og bor i Sandefjord.

 

”Mennesker i livets billedvev”

I mai skal Oddvar Schjølberg holde et foredrag med tittelen ”Mennesker i livets billedvev” ved tre anledninger. Tirsdag 5. mai klokken 11 er han på formiddagstreff i Skien Frikirke. Torsdag 21. mai klokken 12 er han på formiddagstreff i Frelsesarmeen i Lillestrøm. Lørdag 23. mai klokken 12 er han i pinsemenigheten Eben-Ezer Roverud.

– Jeg vil trekke fram noen av de personene jeg har skrevet om: Jødejenta Blanche som mistet hele familien i Auschwitz, Maria Schwarz som ble sendt av sin egen mor i konsentrasjonsleir, og Zygmunt Gross, den polske jøden som mot alle odds overlevde flere konsentrasjonsleirer, deriblant Auschwitz, forteller han.

I tillegg skal han holde flere andre foredrag om andre temaer fra krigen i anledning at det er 70 år siden frigjøringen.

Oddvar Schjølberg har skrevet en rekke bøker, de fleste av dem med tematikk fra krigen, med særlig interesse for historiene fra konsentrasjonsleirene og krigsseilerne.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart