Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Fant to tusen år gamle bibelfragmenter i «skrekkens hule»

Arkeologene Hagay Hamer og Oriah Amichai undersøker funn ved inngangen til skrekkens hule i Judeaørkenen. Det var i denne hulen det ble funnet nye tekstruller for første gang på 60 år. (Foto: Eitan Klein, Israel Antiquities Authority)
Arkeologene fant også en over 10.000 år gammel kurv og 6000 år gammel mumie.

Nye fragmenter av en Dødehavsrull har blitt funnet under en omfattende kartlegging av alle kriker, kroker og huler i Judeaørkenen. Det melder Israels antikvitetsmyndigheter tirsdag 16. mars. Dette er den første nye rullen som er blitt oppdaget på nærmere 60 år, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Den nylig oppdagede rullen er skrevet hovedsaklig på gresk og inneholder deler av boken til de 12 mindre profetene, inkludert Sakarja og Nahum. Den ble funnet i det som omtales som «skrekkens hule». Det var i den samme hulen det i 1960 ble funnet skjelettene av rundt 40 jødiske flyktninger fra Bar Kokhba-opprøret mot romerne mellom år 133 og 135 etter Kristus.

Trolig er den nye oppdagelsen en savnet del av Dødehavsrullene som ble oppdaget i 1952, som inkluderer Mikas profeti om verdens ende og at det skal komme en mann fra Betlehem «som skal være hersker over Israel».

Arkeologer rappellerer ned til Hodeskallegrotten i Judeaørkenen. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

Et annet spennende funn som ble gjort i den omfattende kartleggingen var av en helt annen kategori. Arkeologene kan ha funnet det som kanskje er verdens eldste gjenværende kurv. Kurven, lagt av vevd siv, er komplett med lokk og dateres til å være 10.500 år gammel basert på radiokarbondatering. Det er fra den neolittiske perioden, før ankomsten av keramikk i regionen.

I likhet med Dødehavsrullene har kurven overlevd alle disse årene på grunn av den bemerkelsesverdige varmen og tørrheten det er i hulene hvor de har vært lagret alle disse årene. Kurven hadde stor kapasitet på rundt 90 til 100 liter, noe som får arkeologene til å tro at den kanskje var brukt til lagring. Imidlertid var det ingen rester i kurven som indikerte hva den kan ha lagret.

Denne kurven dateres til å være 10.500 år gammel og ble funnet i Murabba‘at-grotten. (Foto: Yaniv Berman, Israel AA)

Kartleggingen avdekket også restene av et naturlig mumifisert barn, trolig en jente, innpakket som om noen hadde lagt et teppe kjærlig over han eller henne. Komplett med hår ble kroppen datert til å være rundt 6000 år gammel, drøyt fire årtusener eldre enn tekstrullene som ble oppdaget. Undersøkelser viser at barnet trolig var mellom 6 og 12 år gammelt.

I tillegg fant arkeologene også mynter fra tiden rundt Bar Kokhba-opprøret. Myntene har de typiske jødiske symbolene fra denne tiden. Det ble også funnet pil- og spydspisser, vevd stoff, sandaler og til og med lusekammer.

Også Times of Israel har en omfattende reportasje om funnene (åpen sak).

Arkeolog Hagay Hamer holder en av myntene som ble funnet i ørkenen. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart