Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Sølvtøy stjålet av nazistene ble returnert til eiernes etterkommere

Kopper til kiddush, som ble stjålet av nazistene, ble returnert til jødiske etterkommere i Israel. (Foto: Tysklands ambassade i Israel)
Det bayerske nasjonalmuseet i München skal returnere over 100 stjålne gjenstander.

Sølvtøy som for 84 år siden ble stjålet fra jøder av tyske myndigheter er blitt returnert til deres etterkommere, som i dag bor i Israel, av det bayerske nasjonalmuseet i München, skriver avisen Yedioth Ahronot.

De 19 gjenstandene er i hovedsak religiøse gjenstander som kopper til kiddush, lysestaker og spesielle gjenstander som brukes på sabbaten og andre jødiske høytider. Det er første gang det bayerske nasjonalmuseet returnerer slike gjenstander til etterkommere av de jødiske ofrene.

Sølvtøyet ble fraktet fra Tyskland og overlevert familiene i Israel av Matthias Weniger, som har ledet museets arbeidet med å finne etterkommerne av gjenstandenes opprinnelige eiere. De 19 gjenstandene ble returnert til seks familier i Israel.

– Jeg synes det er upassende å sende disse gjenstandene i en pakke, så jeg foretrekker å dra personlig til hver og en av familiene og overlevere dem gjenstandene, sier Weniger til den israelske avisen.

Sølvtøyet ble plyndret av tyskerne i 1939 i forbindelse med nazistenes forfølgelse av jøder og deres eiendom. Jødiske familier ble beordret til å overføre smykker og verdifullt sølvtøy til byens pantelånere. Jødene fikk en liten sum penger i retur, men langt under gjenstandenes reelle verdi. Sølvtøyet ble så sendt til Berlin og brukt til helt andre formål.

Siden 2019 har museet drevet systematiske undersøkelser for å finne eierne av 111 gjenværende gjenstander. De er nå i kontakt med 70 familier over hele verden og håper å kunne returnere alle de stjålne gjenstandene innen utgangen av året.

– Jakten på etterkommere har ikke vært lett. Omtrent to tredjedeler av alle eierne døde i holocaust, forteller museumslederen.

Tysklands ambassadør til Israel, Steffan Seibert, var med da to kopper til kiddush ble returnert til Birnbaum-familien i Rehovot. Den israelske familien sier det var veldig spesielt å få returnert koppene etter 84 år.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart