Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)
USAs tidligere president Barack Obama skal ha stanset en pågående etterforskning av Hizbollah. (Foto: Det hvite hus)

Obama fryktet atomavtalen ville ryke, lot Hizbollah smugle våpen og dop

Barack Obama stanset etterforskning av terrorgruppen for å ikke skade atomavtalen med Iran, skriver Politico.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Obama-administrasjonen skal i all hemmelighet ha stanset en etterforskning av den iransk-støttede terrorgruppen Hizbollah. Det var amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA), som styrer USAs narkotikaetterforskning i utlandet, som hadde terrorgruppen under lupen. Etterforskningen skal ha blitt stanset for å ikke skade den pågående atomavtalen med Iran i 2015, skriver amerikanske Politico i en dybdeartikkel. Nettstedet tilhører ikke den politiske høyresiden i USA, og har generelt vært vennlig innstilt til Obamas presidentskap.

Etterforskningen, som hadde navnet Prosjekt Cassandra, ble opprettet i 2008 for å overvåke Hizbollahs omfattende våpen- og narkotikasmugling. Blant annet skal de ha stått bak innførsel av store mengder kokain til USA.

I tillegg til narkotikasmugling skal Hizbollah også ha drevet med hvitvasking av penger og med andre kriminelle aktiviteter. Terrorgruppen basert i Libanon skal ha tjent over åtte milliarder kroner i året på den ulovlige virksomheten.

Etter at DEA hadde samlet inn nok bevis mot Hizbollah gikk de til det amerikanske justisdepartementet og finansdepartementet for å få tillatelse til å rettsforfølge terrorgruppen, men departementene la lokk på saken.

– Dette var en politisk beslutning. Det var en systematisk beslutning, sier David Asher, analytiker for det amerikanske forsvarsdepartementet som har spesialisert seg på ulovlig finansiering, til Politico.

Asher var med på opprettelsen av Prosjekt Cassandra for snart ti år siden.

– De regelrett rev ned hele prosjektet, som var veldig grundig gjennomført og som hadde stor støtte, og det ble gjort fra toppen og ned, forteller han.

Asher sier at Obama-tjenestemenn hindret pågripelsen av flere i Hizbollahs toppledelse, blant dem en av de fremste våpenleverandørene til den syriske diktatoren Bashar Assad.

De tidligere tjenestemennene for Obama sier i artikkelen at de var ute etter å forbedre forholdet til Iran, som en del av en større strategi for å hindre Teheran i å skaffe seg atomvåpen, men at det ikke lå noe annet politisk motiv bak å stanse Prosjekt Cassandra.

– Verden er mye mer komplisert enn sett gjennom det smale objektivet til narkotikasmugling. Du lar ikke CIA styre hønsehuset, men du vil heller ikke at DEA skal gjøre det. Tilnærmingen til noe så komplisert som Hizbollah krever tverretatlig involvering, fordi utenriksdepartementet vil ha en finger med i spillet. Det vil også etterretningsmiljøet, finansdepartementet og forsvarsdepartementet, sier en tidligere rådgiver fra Obama-tiden.

Politico skriver i reportasjen at de har flere uavhengige kilder som bekrefter påstandene som kommer fram om Obama-administrasjonen og hendelsen.

Etter at atomavtalen med Iran ble iverksatt i januar 2016 ble etterforskerne på Prosjekt Cassandra, blant dem flere veteraner i DEA, overført til andre oppgaver. Som en konsekvens av dette skal amerikanske myndigheter ha mistet oversikt over Hizbollahs narkotikasmugling og over andre aspekter av terrorgruppens omfattende verdensomspennende kriminelle virksomhet.

Hizbollah har i dag et sted mellom 100.000 og 150.000 kort-, mellom- og langdistanseraketter siktet inn mot Israel fra sitt område i Sør-Libanon.

Hizbollah viser styrke under en parade. Terrorgruppen har titusenvis av soldater og over 100.000 raketter. (Foto: YouTube)
Hizbollah viser styrke under en parade. Terrorgruppen får mye av inntektene sine fra ulovlig virksomhet. (Foto: YouTube)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart