Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Med Israel for freds standtelt på Karl Johan i Oslo lørdag 25. januar 2014. (Foto: Atle Hansen, MIFF)
Med Israel for freds standtelt på Karl Johan i Oslo lørdag 25. januar 2014. (Foto: Atle Hansen, MIFF)

Hvorfor i all verden støtte Israel?

Av alle FNs 193 medlemsland, hvorfor i all verden støtte Israel? Les innledning til MIFFs nye artikkelserie Hvorfor støtte Israel?

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Av alle FNs 193 medlemsland, hvorfor i all verden støtte Israel? Da Israel ble tatt opp som medlem av FN i 1949 hadde organisasjonen 59 medlemmer. Det finnes 134 land i verden som har vært medlem av FN kortere tid enn Israel, så hvorfor støtte akkurat en veletablert stat som Israel?

Hvorfor norske støtteorganisasjoner for Israel? Er det ikke viktigere å danne norske støtteorganisasjoner for ferske land som Timor (2002), Montenegro (2006) eller Sør-Sudan (2011) enn et land som har vært med i FN nesten helt fra begynnelsen?

Hvorfor i all verden støtte Israel? Landet er jo en stor suksess, som ser ut til å klare seg utmerket på egenhånd. På FNs Human Development Index (HDI) for 2012 kommer Israel på 16. plass i rangering av levekår i alle verdens land, foran europeiske land som Belgia, Østerrike, Frankrike og Finland. Israelerne kan skryte av å ha det høyeste antallet nystartede high-tech bedrifter per innbygger og relativt sett det høyeste antallet universitetsutdannede. Israel klarer seg godt selv, de trenger ikke noen særskilt norsk støtte, hevder mange. I tillegg har du dem som roper om boikott og det som verre er. Fra 2009 til 2012, under den rødgrønne regjeringen, hadde vi til og med en statssekretær i Utenriksdepartementet som ett år før utnevnelsen hadde drømt offentlig om at at FN skulle «sende presisjonsstyrte raketter mot utvalgte israelske mål«.

Men en stor andel nordmenn tenker annerledes. De mener Israel fortjener en særskilt støtte fra dem individuelt, fra organisasjoner og partier som de er med i og fra Norge som stat. Ifølge tall som avisen Dagen har hentet inn, samler Israel-relaterte organisasjoner inn over 60 millioner kroner årlig i Norge.

I 2012 kom HL-senterets rapport om antisemittisme i Norge. Her kom det også noen tall for nordmenns forhold til Israel. Presentert med påstanden: «Staten Israel fortjener spesiell støtte», svarer 3 prosent at dette «stemmer helt», 10 prosent at dette «stemmer nokså godt». Vi antar at personer som deler syn med disse 13 prosentene av Norges befolkning er overrepresentert som lesere av Miff.no. Det er disse som har bidratt til MIFFs sterke medlemsvekst de siste årene.

Blant de som støtter Israel, er det mange ulike begrunnelser for hvorfor staten Israel fortjener spesiell støtte. Noen av disse skal vi se på i en ny artikkelserie på MIFF. De første artiklene er hentet fra manuset til foredraget Hvorfor i all verden støtte Israel? av Conrad Myrland, daglig leder i MIFF.

  • Hva er din motivasjon til å støtte Israel? Skriv i kommentarfeltet!

 

Se foredraget Hvorfor i all verden støtte Israel? av Conrad Myrland, daglig leder i MIFF.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GbFLUiGktEM[/youtube]

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart