Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)
Yair Lapid. (Foto: Mark Nakasone, flickr)

Løgnerne vant

- Det mest skremmende med iranerne er ikke alle løgnene vi har avslørt, det er deres løgner som vi ikke kjenner, skriver Yair Lapid.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Knesset-medlem Yair Lapid, leder av sentrumspartiet Yesh Atid, kom 13. juli i en artikkel på Times of Israel med sterk kritikk av atomavtalen med Iran.

– Iranerne lyver. Det er ikke en gang en fornærmelse å si det om dem. Det faktum at iranerne konstant lyver er velkjent i det globale etterretningsmiljøet. De gir til og med sine løgner en teologisk forklaring: Når du mener du er involvert i jihad – en hellig krig – er ikke en løgn en synd, men et verktøy, innleder Lapid.

Han nevner flere eksempler på løgn: Utenriksminister Mohammad Zarif hevdet i intervju med Charlie Rose at «Iran aldri oppfordret til Israels ødeleggelse». Iran løy om anrikningsanlegget i Natanz og om plutoniumreaktoren i Arak. De løy til russerne da de hevdet for ti år siden at de hadde stanset anrikning av uran. De løy konstant til IAEA-inspektører om alt mulig.

– De løy da de hevdet til verden at de ikke prøvde å utvikle atomvåpen, skriver Lapid.

Men de kjente løgnene er ikke de mest bekymringsfulle.

– De mer bekymringsfulle løgnene er de som vi ikke kan publisere, og de som er enda mer bekymringsfulle er de vi ikke kjenner til. Det er ikke noen tvil om at de løy tidligere, at de lyver nå og at de vil fortsette å lyve i framtiden, sier Lapid.

Hvordan kan han vite at løgnene vil fortsette? – Fordi iranerne gjennom forhandlingene har avvist virkelige inspeksjoner av sitt atomprogram. Dersom de hadde hatt planer om å oppfylle sine forpliktelser, ville ikke inspeksjoner være noe problem.

Iranerne har erfaring med å holde deler av sitt atomprogram under radaren. De bygde reaktorer i Arak og Natanz før verden oppdaget det. De installerte avanserte sentrifuger uten at verden fikk mistanke og laget høyanriket uran i Fordow. De har også bygget raketter som kan bære atomstridshoder i Parchin, forteller Lapid.

Iranerne har avvist inspeksjoner som kommer overraskende. Ifølge avtaleutkastet som Lapid kommenterer, skal iranerne få 24 dagers varslingstid før inspeksjoner og de internasjonale observatørene skal ikke få fri adgang til anleggene.

Iranerne sier til verden: Vi kommer helt sikkert til å jukse, så ikke gjør det mer vanskelig enn det trenger å være.

– Avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på dersom vi ikke tvinger iranerne til å slutte å lyve, konkluderer Lapid.

Det hvite hus hevder at avtalen sikrer inspeksjon av «hvert steg» i Irans atomprogram.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart