Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Neda Amin og David Horovitz. (Foto: Facebook)
David Horovitz med Neda Amin. (Foto: Facebook)

Iransk journalist på flukt har fått asyl i Israel

En iransk journalist og blogger som fryktet å bli deportert fra Tyrkia til Iran ankom torsdag til Israel.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Iranske Neda Amin (32) ble torsdag morgen ønsket velkommen til Israel på flyplassen i Tel Aviv av sjefredaktør i Times of Israel, David Horovitz. Det skriver Times of Israel i dag.

Den iranske journalisten kom med fly fra Tyrkia etter å ha vært i overhengende fare for å bli sendt tilbake til Iran.

Neda Amin flyktet i 2014 fra Iran til Tyrkia etter at boken hennes «The Chain», som handler om kvinneundertrykkelse i Iran, ble forbudt.

Tidligere hadde hun blitt arrestert flere ganger av iranske myndigheter på grunn av artikler og bøker hun skrev, og fryktet derfor å bli arrestert på nytt og til slutt henrettet.

Neda Amin. (Foto: Twitter)
Neda Amin. (Foto: Twitter)

Fra sitt opphold i Tyrkia har hun skrevet artikler om Iran på en blogg som har blitt publisert på nettsiden til den persisk-språklige utgaven av Times of Israel. Ifølge iransk lov er det forbudt for iranske statsborgere å gjøre noe som helst av arbeid som involverer Israel, og kan straffes med henrettelse ved hengning.

I 2015 ble Amin innvilget flyktningstatus av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR), men i begynnelsen av juli kom beskjeden fra tyrkiske myndigheter om at oppholdstillatelsen ville ta slutt 30 dager senere. Hvis hun ikke fikk opphold i et annet land ville hun bli deportert tilbake til Iran lørdag 5. august.

Amin var overbevist om at iranske myndigheter ville arrestere henne ved ankomst til Iran, og at hun ville bli torturert og henrettet. Hun kontaktet deretter FN og tryglet om hjelp, men fikk til svar at de ikke kunne gjøre noe. Hun bad også organisasjoner som arbeider for menneskerettigheter om å gripe inn.

Så, for to uker siden startet den Geneve-baserte organisasjonen UN Watch en kampanje for å hjelpe henne og for å stanse deportasjonen. I et opprop på nettsiden Change.org skriver UN Watch at Amin – mens hun oppholdt seg i Tyrkia – var blitt sjikanert av den tyrkiske etterretningstjenesten National Intelligence Organization (MIT) i lang tid. Selv om hun insisterte på at hun bare var journalist, fortsatte de å anklage henne for å være en israelsk spion.

Underskriftskampanjen for Neda Amin. (Skjermdump fra change.org)
Underskriftskampanjen for Neda Amin. (Skjermdump fra change.org)

 

Det var Israels innenriksminister Aryeh Deri som hastebehandlet og godkjente søknaden om asyl etter at israelske journalister tok initiativ for å hjelpe henne.

– Jeg ga henne innreisetillatelse umiddelbart uten å nøle, uttalte Deri tidligere denne uken. – Dette er en journalist som var i livsfare bare fordi hun skrev for et israelsk nettsted, sa Deri.

Etter at Amin hadde ankommet Ben Gurion flyplass skrev Israels innenriksminister Aryeh Deri følgende melding på Twitter: – Velkommen til Israel!

– Hun fryktet for sitt liv, og hennes arbeid for Times of Israel var åpenbart en årsak, så jeg følte at vi var forpliktet til å hjelpe henne. Jeg er svært takknemlig for den umiddelbare bistanden jeg har fått fra alle israelske tjenestemenn som jeg kontaktet, sa redaktør David Horovitz i Times of Israel da han ønsket Amin velkommen på flyplassen i Tel Aviv.

– Takk, dere har reddet livet mitt, sa den iranske journalisten gjentatte ganger mens hun holdt rundt Horovitz.

 

MIFFs informasjonsarbeid blir finansiert av medlemmers årskontingent og deres frivillige donasjoner gjennom året. Bli medlem av MIFF (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trapp opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart