Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)
Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)

Israel har oppdaget en ny iransk fabrikk for produksjon av dødelige presisjonsraketter nordvest i Syria

Iran vil bruke fabrikken til å forsyne terrorgruppen Hizbollah med raketter.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Den israelske TV-kanalen Channel 12 melder at Israel har oppdaget at Iran bygger en ny fabrikk for produksjon av presisjonsraketter i Syria, sammen med det syriske regimet og den libanesiske terrorgruppen Hizbollah. Den forrige fabrikken for produksjon av slike raketter ble bombet sønder og sammen av israelske jagerfly i september, skriver Times of Israel.

Den nye våpenfabrikken er bygget nær den nordvestlige byen Safita i håp om at Israel ikke skulle oppdage den. Det er langt borte fra annen iransk infrastruktur som Israel har bombet i Syria. Hovedmålet med fabrikken er å produsere presisjonsraketter, som skal leveres til iransk-støttede Hizbollah i Sør-Libanon. Hvis Hizbollah får tilgang på presisjonsraketter vil det være en dramatisk oppgradering av deres arsenal og en alvorlig trussel mot Israel.

For å bygge den nye fabrikken har Iran måtte omgå en rekke internasjonale sanksjoner på sitt missilprogram. Dette har de gjort gjennom å etablere flere stråselskap, som er tilknyttet Syria’s Scientific Studies and Research Center (SSRC). Disse selskapene bestiller så deler fra Italia, Kina og andre land i det østlige Asia for å kunne produsere dødelige presisjonsraketter.

En kraftig eksplosjon ved en militærbase utenfor den syriske byen Hama. (Foto: Skjermdump video)
Israel har angrepet mange iranske mål i Syria. Her fra en militærbase utenfor den syriske byen Hama 29. april 2018.

Til tross for bruken av stråselskap og at fabrikken er plassert nordvest i Syria, har Israel klart å spore den opp og avsløre den. For Israel er det en rød linje at Iran forsøker å forankre seg militært i Syria, blant annet ved å bygge våpenfabrikker. Derfor har israelske jagerfly gjennomført hundrevis av luftangrep for å forhindre Iran i å etablere seg i nabolandet.

Forrige gang Israel angrep en fabrikk for produksjon av presisjonsraketter i Syria var i september. Den gang forsøkte Syria å skyte ned de israelske jagerflyene, men endte i stedet opp med å skyte ned et russisk militærfly.

Samtidig som nyheten om den nye våpenfabrikken i Syria lekker ut kommer også informasjon om at Iran har innviet et nytt bakke-til-bakke missil som de påstår har en rekkevidde på 1000 kilometer og et stridshode på 450 kilo.

Det nye missilet ble vist fram i en underjordisk bunkers i forbindelse med markeringen av 40-årsjubileet til Den iranske revolusjonen i 1979.

Iran har missiler som har kapasitet til å gå hele 2000 kilometer, som er mer enn nok til å nå både Israel og amerikanske militærbaser i regionen.

Hizbollah på sin side skal være i besittelse av mellom 100.000 og 150.000 raketter i Sør-Libanon. Mange av dem står siktet inn mot israelske byer.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart