Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Ayatollah Ali Khamenei ved markeringen av Id al-fitr 15. juni 2018. (Foto: Iranian Supreme Leader)
Irans leder Ayatollah Ali Khamenei ved markeringen av Id al-fitr i Teheran 15. juni 2018. (Foto: Iranian Supreme Leader)

Norge nekter å svare på om de stemte Iran inn i FNs kvinneutvalg

Minst fire vestlige land skal ha gitt sin stemme til den islamske republikken.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det har skapt sterke reaksjoner at den islamske republikken Iran, som regnes som et av de verste landene i verden for kvinner, er blitt valgt inn som medlem av FNs kvinneutvalg. Ifølge organisasjonen UN Watch skal minst fire land fra EU og andre vestlige demokratier ha stemt på Iran.

«Å velge Ayatollah Khomeinis islamske republikk av Iran til å beskytte kvinners rettigheter er som å gi en pyroman ansvaret som byens brannsjef», skriver Hillel Neuer, leder av organisasjonen UN Watch, i en Twitter-melding.

Norge er et av de vestlige landene som har avgitt stemme i det hemmelige valget, i tillegg til Australia, Østerrike, Canada, Finland, Frankrike, Latvia, Tyskland, Luxembourg, Nederland, Sveits, Storbritannia og USA.

Nettavisen har spurt Utenriksdepartementet i Norge om de stemte på Iran, men UD sier de ikke vil offentliggjøre hva de stemte på. Neuer oppfordrer politikerne i Norge og andre land til å kreve å vite hva landet deres stemte.

– Stemmegivning i forbindelse med valg og kandidaturer i FN er ikke offentlig. Dette er i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg, og fast praksis blant FNs medlemsland. Iran har utvilsomt store utfordringer når det gjelder kvinners rettigheter og likestilling. Dette har Norge gitt tydelig uttrykk for, både i FN og i vår bilaterale dialog med iranske myndigheter. Nå som Iran er valgt inn i Kvinnekommisjonen vil vi aktivt bruke anledningen til å påvirke dem, til å stille klare forventninger og til å holde dem ansvarlige, sier statssekretær Jens Frølich Holte til Nettavisen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart