Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Sentrifuger i et iransk atomanlegg. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran via AP, File)
Sentrifuger i et iransk atomanlegg. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran via AP, File)

President Biden og statsminister Lapid med felleserklæring om å hindre Iran fra å bli en atommakt

Les hele teksten.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

USAs president Joe Biden og Israels statsminister Yair Lapid har underskrevet Jerusalemdeklarasjonen, skriver Times of Israel.

Deklarasjonen bekrefter “de ubrytelige bånd mellom våre to land og USAs varige forpliktelse til Israels sikkerhet.”

USA fra sin side “gjentar sitt faste engasjement for å bevare og styrke Israels evne til at avskrekke sine fiender og forsvare seg selv mot enhver trussel eller kombinasjon av trusler. USA gjentar også at forpliktelsene er todelte, ubrytelige og ikke kun er moralske, men også strategiske forpliktelser som er av avgjørende betydning for USAs nasjonale sikkerhet.”

USA gir sitt faste løfte om aldri å tillate Iran å bli en atommakt og understreker at Washington er parat til å “bruke alle elementer av sin nasjonale makt” for å sikre at Teheran ikke få en atombombe.

Erklæringen inneholder en amerikansk forpliktelse til å fullstendig implementere vilkårene i den historiske intensjonsavtalen på 38 milliarder dollar (nesten 400 milliarder kroner) og en anerkjennelse av at en oppfølgende avtale (MOU) bør reflektere nye trusler og omstendigheter. Derfor vil Washington søke ytterligere rakettforsvarfinansiering utover denne avtalen.

Uttalelsen understreker viktigheten av Abraham-avtalene og Negev Forum som ble innledet i Manama, Bahrains hovedstad i juni.

Om krigen i Ukraina: “USA og Israel gjentar sine bekymringer vedrørende de pågående angrepene mot Ukraina, deres forpliktelse til Ukrainas suverenitet og territoriale integritet og bekrefter viktigheten av ​​fortsatt humanitær bistand til Ukrainas befolkning.”

De to landene har forpliktet seg til å fortsette drøftingene om de Israel-palestinske forbindelsene og fordømme den Iran-støttede terrorgruppen Hamas i Gaza, samt de seneste terrorangrepene mot Israel.

Biden “bekrefter sin langvarige og konsekvente støtte til en to-statsløsning og gjøre fremskritt mot en virkelighet hvor både israelere og palestinere kan nyte likeverdige standarder for sikkerhet, frihet og velstand.”

“USA er klare for å samarbeidd med Israel, de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og regionale interessenter for å oppnå dette målet.”

Begge sider har forpliktet seg til å styrke den palestinske økonomien og forbedre palestinernes livskvalitet.

Israel ønsker å tilslutte seg USAs visumfrihetsprogram og partene ble enige om å fremskynde arbeidet med gjennomføringen av prosessen.

Partene fordømmer BDS-kampanjer og demonisering av Israel i FN og ved Den internasjonale straffedomstol (ICC): “De to landene vil bruke alle tilgjengelige verktøy i kampen mot enhver kilde til antisemittisme og reagere når legitim kritikk går over til demonisering og hat eller forsøk på å undergrave Israels rettmessige og legitime plass blant familien av nasjoner”.

Denne artikkelen ble skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart