Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russland misfornøyd med iranske droner

Den iransk-produserte dronen Shahed 129 på en utstilling i den iranske hovedstaden Teheran. (Foto: Wikipedia)
Det iranske regimet har blitt en hovedleverandør av våpen til Russland, men russerne skal være misfornøyd med kvaliteten på våpnene.

Ifølge amerikanske kilder har Russland fått sin første leveranse av iransk-produserte kampdroner som skal brukes i krigen mot Ukraina. Russiske lastefly hentet de første leveransene av droner fra en flyplass i Iran tidligere i august.

Men Russland skal foreløpig ikke være veldig fornøyd med de iranske dronene, ifølge utenlandsk etterretning. Leveransene skal ha vært preget av flere alvorlige tekniske feil, skriver Times of Israel.

Russiske operatører fortsetter å motta opplæring i Iran om hvordan systemet skal brukes. De iranske dronene kan brukes til luft-til-bakke angrep, elektronisk krigføring og til å finne mål på slagmarken i Ukraina.

Ifølge amerikansk etterretning skal Iran være klar til å forsyne Russland med flere hundre kampdroner. I den første leveransen har Iran levert Mohajer-6, en overåkings- og kampdrone som er i stand til å bære fire presisjonsstyrte raketter. I tillegg har de levert to typer Shahed-droner:

Shahed-129, en drone som trolig er basert på den israelske dronen Hermes 450 og amerikanske MQ-1/9 Predator, og Shahed-191, en stealth-drone som er utviklet fra den amerikanske dronen RQ-170, som Iran klarte å ta kontroll over og fange med cyberteknologi i 2011.

Ledere i den iranske revolusjonsgarden foran en av sine nyeste droner, som har fått navnet Gaza, 22. mai 2021. Det er ikke kjent om denne dronen vil bli brukt i krigføringen i Ukraina. (Foto: Revolusjonsgarden)

Disse dronene regnes som det fremste av Irans militære droner, utviklet for angrep i tillegg til overvåking. Iran har også utviklet en drone som heter «Gaza». Det er ikke kjent om Russland har kjøpt denne og tatt den i bruk i krigen i Ukraina.

Leveransen av iranske droner er det siste tegnet på et tettere militært samarbeid mellom Russland og Iran – samt Russlands problemer med å få tak i forsyninger. På grunn av sanksjonene og vanskeligheter med å få tak i forsyninger har Russland i økende grad henvendt seg til Iran som nøkkelpartner og våpenleverandør.

Avtalen har irritert amerikanerne, som advarte Iran mot å levere våpen til Russland. Motstandere av atomavtalen med Iran sier en opphevelse av sanksjonene mot Iran kan styrke Russlands krigsinnsats i Ukraina, ved at de gjennom Iran kan omgå sanksjonene som ble iverksatt mot Russland etter invasjonen av nabolandet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart