Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Muhammed-tegninger i Israel og Norge

Mandag 6. februar 2006 gjengav Jerusalem Post en "liten faksimle" av Jyllands-Postens originale oppslag med de meget omtalte tegningene av Muhammed.

Mandag 6. februar 2006 gjengav Jerusalem Post en «liten faksimle» av Jyllands-Postens originale oppslag med de meget omtalte tegningene av Muhammed.

Med faksimilen, som var en illustrasjon til en artikkel fra et internasjonalt nyhetsbyrå, ønsket Jerusalem Post «å la folk forstå hvorfor muslimene raser», gjengir NRK. Det er en lignende begrunnelse norske aviser som Stavanger Aftenblad, Dagbladet og Aftenposten har brukt. Det finnes vel også israelere som har hatt interesse av å se hva som egentlig tente lunten blant muslimene. Mandag fikk de altså se det, på side 6 i Jerusalem Post.

Ulike norske politikere og eksperter sier at det er uheldig og kan øke spenningen i Midtøsten når en israelsk avis trykker tegningene. Det gjelder for eksempel utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), Jon Lilletun (KrF), forsker Frida Nome, ekspert Kari Vogt og Hilde Henriksen Waage.

Kritikk internt i Israel
Også Jerusalem Posts mer venstreorienterte konkurrent Ha’aretz er kritisk til å trykke karikaturene, på generelt grunnlag. Samme dag som Jerusalem Post gjengav faksmilen uttrykte avisen forståelse for at muslimene føler seg krenket i en lederartikkel. Men samtidig som Ha’aretz maner til respekt for religiøse minoriteter, fordømmer avisen sterkt de muslimske opptøyene som har fulgt Muhammed-karikaturene.

Jødehat i arabiske medier
Ha’aretz tar også opp en annen side ved konflikten som kommer lite frem i norske medier.

– Arabiske medier, inkludert den palestinske presse, publiserer en endeløs rekke av tegninger, tv-serier og bøker hvor anti-jødiske figurer står lite tilbake for de skammelige karikaturene og publikasjonene fra nazistenes «Der Sturmer», skriver Ha’aretz. Der Sturmer var nazistenes propagandablad.

Vi kunne ønske at også slikt stoff får oppmerksomhet her hjemme.

Israel ikke verre enn andre
Forsker Frida Nome uttrykker seg forsiktig til Aftenposten: «Jeg tror ikke at det nødvendigvis er noe verre at en israelsk avis trykker tegningene enn at andre gjør det, men det kan føre til kraftige reaksjoner lokalt.»

Det synes vi er kloke ord. Nå har aviser og medier i ca. 20 land publisert Jyllands-Postens første tolv tegninger eller egne tegninger, til dels i langt større målestokk enn Jerusalem Post. I Norge er det ikke bare Magazinet som har trykket tegningene, slik man kunne få inntrykk av når regjeringsmedlemmer uttaler seg. Også Stavanger Aftenblad, Aftenposten og Dagbladet har gjengitt faksmiler, og kanskje andre aviser også. Vi synes at det er betenkelig å kritisere Israel annerledes enn andre. Og vi synes det er å gå for langt når Islam-ekspert Kari Vogt sier til VG:

– Det virker som om Israel her har funnet en ny måte å angripe den muslimske verden på.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart