Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Minaret ved Al-Aqsa moskéen i Jerusalem. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Minaret ved Al-Aqsa moskéen i Jerusalem. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Bråk fra moskeer

Kan teknologi regulere lydnivået på muslimske bønnerop automatisk, slik at nattesøvnen til folk i nabolaget ikke blir forstyrret?

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I den muslimske verden har tradisjonelt en religiøs tjenestemann, en muezzin, stått i minareten (tårnet) i moskeen og ropt de troende til bønn på de fastsatte tidene i døgnet. Det har jo da gitt så mye lyd i nabolaget som den menneskelige stemmen var i stand til å skape.

Men etter at forsterkere og høyttalere ble oppfunnet og tatt i bruk, kan ropene til bønn fungere som en ganske kraftig støyforurensning i et ganske stort område rundt moskeen, særlig hvis noen i moskeen er ute etter å vise at de kan dominere.

Noen steder på Vestbredden har jødiske bosettere dette problemet. Kraftige bønnerop virker forstyrrende, særlig når de kommer på tider av døgnet da mange forsøker å sove. Lederne for bosetningen klager da gjerne til israelske myndigheter, som bringer klagen videre til de palestinske myndighetene. Det fører ofte til at muezzinen skrur lyden ned i første omgang. Men etter noen uker er det ofte tilbake til det plagsomme nivået.

Nylig innkalte den israelske hæren et møte med tekniske eksperter. Forslaget fra møtet er å montere et system som måler lydnivået fra høyttalerne, og som automatisk justerer volumet ned hvis det er høyere enn en fastsatt grense.

Dersom dette skal gjennomføres i større skala, er det avhengig av at de palestinske myndighetene samarbeider med israelerne. Mange israelere tror at et slikt samarbeid vil gå greit. For også palestinere flest ønsker å sove om natten.

Dersom systemet virker, kan det også brukes for muslimene i Israel. For der foreligger nå et lovforslag i Knesset (fra Israel Beiteinu) om å forby fullstendig å forsterke bønneropene. Dette forslaget er foreløpig blitt lagt på is. Men et rimelig kompromiss om lydstyrken burde være lettere å få til.

Et slikt system kunne sikkert være aktuelt mange andre steder i verden også.

Kilde: En artikkel av Chaim Levinson på haaretz.com 18. januar 2012.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart