Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egyptisk domstol suspenderer grunnlovskomité

En egyptisk kvinne avlegger stemme ved parlamentsvalget i november 2011. (Illustrasjonsfoto: Jonathan Rashad, flickr.com)
En egyptisk kvinne avlegger stemme ved parlamentsvalget i november 2011. (Illustrasjonsfoto: Jonathan Rashad, flickr.com)
Islamistiske parlamentarikere, sammen med andre islamister som ikke er fra parlamentet, tok minst 60 av 100 seter i panelet. Over 20 medlemmer har allerede gått av i protest.

En egyptisk domstol har suspendert et panel med 100 medlemmer som var utpekt av det islamistdominerte parlamentet. Panelet hadde som oppgave å skrive landets nye grunnlov.

Dommen kommer etter klager fra politiske grupper, sekulære politikere og grunnlovseksperter etter at parlamentet besluttet å gi de islamistiske juristene mer enn halvparten av setene i panelet.

De islamistiske parlamentarikerne sikret seg kontroll med minst 60 seter i panelet. Mer enn 20 medlemmer av komiteen protesterte på utvelgelsesprosessen. De sa den ikke var inkluderende nok, og trakk seg fra panelet. Mange av disse medlemmene har bakgrunn fra de liberale gruppene som først arrangerte opprør mot president Hosni Mubarak på nyåret 2011. Enda flere medlemmer har truet med å trekke seg fra panelet. Disse er redd for at oppstyret rundt panelet kommer til å kaste en skygge over grunnlovens rettmessighet.

 

Bryter med grunnlovserklæring fra i fjor

Kairos administrative domstol sa tirsdag at måten komiteen hadde blitt satt sammen på, bryter en grunnlovserklæring som ble akseptert via folkeavstemning sist år. Grunnlovserklæringen tillater ikke at parlamentsmedlemmer, som er de som velger panelets medlemmer, selv kan sitte som medlemmer i panelet, mener dommerne. Saken ble sendt videre til et dommerpanel som skal se nærmere på sammensetningen.

Parlamentet kan anke dommen. Inntil videre har grunnlovskomiteens møte på onsdag blitt utsatt.

Den islamistiske advokaten Abdel-Maksoud avviste tirsdagens dom og kalte den et «alvorlig presedens» som krenker parlamentets uavhengighet.

– Erklæringen spesifiserte ikke hvem man kan velge til panelet, hevder han, ifølge Israel Hayom. Han mener selv at dette må være opp til parlamentet å avgjøre.

Kritikerne av panelets sammensetning sa de håpet parlamentet kommer til å lytte til deres klager for å unngå en lang kamp i domstolene.

– Det ville være smart av parlamentet å restrukturere panelet av egen vilje. Dette er ikke slik grunnlover skrives, sier Ahmed el-Sayed el-Naggar, et av komitémedlemmene som trakk seg.

 

Vil monopolisere

Islamistene blir anklaget for å monopolisere prosessen og gi den nye grunnloven en islamistisk tvist. Også komitémedlemmer som ikke kom fra parlamentet er av det mer islamistiske slaget, hevder kritikerne. Å sikre seg majoriteten i grunnlovskomiteen er en del av islamistenes strategi for å styrke sin stilling på Egypts nye politiske scene, og å definere nasjonens fremtidige retning.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart