Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Breivik som argument for religionsdialog

Anders Behring Breiviks terror har sitt utspring i moderat islamofobi, hevder den amerikansk-jødiske studenten Dylan Kaplan. Han ønsker seg religionsdialog mellom jøder og muslimer. (Foto: Oslo politidistrikt)
Anders Behring Breiviks terror har sitt utspring i moderat islamofobi, hevder den amerikansk-jødiske studenten Dylan Kaplan. Han ønsker seg religionsdialog mellom jøder og muslimer. (Foto: Oslo politidistrikt)
Studenten og forskningsassistenten Dylan Kaplan ønsker seg mer religionsdialog mellom jøder og muslimer. I sin argumentasjon trekker han inn Norges erketerrorist Anders Behring Breivik.

Den amerikanske jøden Dylan Kaplan studerer ved American University. I tillegg er han assistent for den muslimske foreleseren ved universitetet, Akbar Ahmed, som ifølge Wikipedia regnes av mange for å være verdens fremste ekspert på moderne islam.

Kaplan, såvel som sin «læremester» Ahmed, er sterke tilhengere av religionsdialog mellom jøder og muslimer. Kaplan har selv «over hundre slektninger i Israel» og kaller seg en patriot for Israels sak. Men etter å ha utviklet «sterke vennskap» med muslimer, har han sett at «våre likheter i veldig stor grad er flere enn våre forskjeller».

Dialog og respekt, ikke enighet
Han understreker i et leserinnlegg i Ha’aretz at religionsdialog ikke betyr at en som jøde skal akseptere alt det den andre personen sier, men at det handler om «å lytte til den andre personen mens det åpner sinnet og forsoner hjerter.»

Studenten forklarer hvordan han har slitt med å få gjennnomslag for sine synspunkter blant det jødiske samfunnet i USA.

– Mange i mitt jødiske samfunn er redde for å ha dialog, fordi de er redde for å mislykkes. De er redde for at mislykkethet igjen vil åpne deres hjerter og at de vil føle den smerten de følte før, tror Kaplan.

Oppgjør med islamofobi og Breivik
Nå ønsker han å ta et oppgjør med islamofobien og mener alle dens generaliseringer «utvisker individuelle forskjeller» blant muslimene selv. De avviser religionsdialog.

Dermed kommer vi til Anders Behring Breivik. For en Breivik som ønsker å «beskytte landet» mot «muslimifisering», får han inspirasjon fra skrifter til islam-kritiske forfattere som på ingen måte forsvarer hans terrorhandling. Men problemet er, sier han, og siterer en terrorkonsulent ved navn Marc Sageman: Skriftene til disse anti-muslimske forfatterne utgjør «infrastrukturen hvorfra Breivik har stått fram».

Kjærligheten er veien framover
Islam-kritikk er ikke lenger veien, mener studenten, men dialog og kjærlighet.

– For kun når fred og forståelse blir oppnådd, kan vi […] endelig helbrede våre sprukne hjerter, og igjen føle kjærlighet. Å reparere sprukne hjerter tar tid, men vi er nødt til å prøve, avslutter Kaplan.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart