Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Tyrkia er i ferd med å bli et islamistisk autokrati

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Andy Mettler, World Economic Forum)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Andy Mettler, World Economic Forum)
Bernard Lewis, en av verdens fremste eksperter på den muslimske verden, har sagt at han tror Tyrkia vil utvikle seg til et aggressivt islamistisk diktatur og ville bli den største trusselen mot Israel.

Mye tyder dessverre på at Lewis er i ferd med å få rett, skriver Isi Leibler i Israel Hayom. Han sier Lewis kom med denne profetien om Tyrkia i en personlig samtale «for noen år siden».

Dagens statsminister i Tyrkia, Recep Erdogan, vant valget for ni år siden. Mange uttrykte frykt for at han egentlig var en fanatisk muslim under et ferniss av moderat islam og demokrati. Han har tydeligvis som mål å omforme Tyrkia til en autoritær, islamistisk stat.

 

Redusert ytringsfrihet

Ikke alt var perfekt før Erdogan overtok heller. Den sekulære grunnloven fra 1923 gav stor makt til de militære. Men ytringsfriheten og de demokratiske prosessene er klart blitt vesentlig forverret under Erdogan.

Tusenvis av tyrkiske borgere er blitt arrestert på tvilsomt grunnlag uten ordentlige rettssaker. En av fire generaler fra før Erdogans tid sitter nå i fengsel. Journalister, akademikere med egne meninger og politikere er blitt summarisk arrestert. Opposisjonelle aviser blir stengt.

Erdogan har anerkjent diplomatisk de mest radikale muslimske regimene og organisasjonene. Han gir Hamas-ledere mottakelse som statsoverhoder og kaller terroristene for tapre frihetskjempere. Etter lenge å ha hatt et godt forhold til Syrias diktator Bashar Assad, har han nå brutt med ham. Han mener at Iran har rett til å bli en atom-makt. Han har alliert seg nært med Egypts nye president, Mohammed Morsi fra Det muslimske brorskapet.

Fram til Erdogan overtok var Tyrkia en nær alliert av Israel. Nå bruker Erdogan hat mot Israel som et middel til å skaffe seg popularitet. Han utnyttet episoden fra 2010, hvor ni tyrkiske medlemmer av en jihadist-gruppe ble drept da de angrep israelske soldater med metallstenger, klubber og kniver. Soldatene bordet skipet for å hindre det i å bryte Israels sjøblokade av Gaza.

Den negative holdningen til jøder viser seg også i antisemittisk stoff i tyrkiske medier. Jøder blir blant annet vist som folk som handler med kroppsdeler, dreper uskyldige barn og annen stygg kriminalitet.

Erdogan har kritisert sterkt israelske mottiltak mot angrep fra Gaza. Men når en og annen syrisk granat faller på tyrkisk side av grensen, svarer han mer brutalt enn Israel gjør.

Han bruker også ganske harde metoder for å undertrykke protester og arbeid fra den kurdiske minoritetens side for å oppnå en større selvstendighet.

Sett fra Israel er det betenkelig at USAs president, Barack Obama, legger så stor vekt på å holde et vennskap med Tyrkia. Tyrkia klarer mer og mer å holde Israel utenfor møter hvor israelerne burde være naturlige partnere.

 

Kilde: En artikkel av Isi Leibler på Israel Hayoms engelske nettsted 25. oktober 2012.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart