Yair Lapid signerer en av Yesh Atids valgkampplakater for full allmenn verneplikt. (Foto: Yair Lapids Facebook-side)
Yair Lapid signerer en av Yesh Atids valgkampplakater for full allmenn verneplikt. (Foto: Yair Lapids Facebook-side)

Hyller Israels neste «regent»

Time Magazine kronet en gang statsminister Benjamin Netanyahu for "Kong Bibi" i israelsk politikk. Nestemann på tronen blir finansminister Yair Lapid, mener bladet, som har latt han ta Netanyahus plass på årets liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

I mai 2012 ble Israels statsminister Benjamin Netanyahu en av de få personene som opplever å få pryde forsiden av Time Magazine. Grunnet den ekstreme innflytelsen han har hatt på israelsk politikk de siste årene og på verdenssamfunnets holdning til Iran, døpte de ham «Kong Bibi». Bare en måned tidligere hadde det amerikanske magasinet inkludert ham på listen over fjorårets 100 mest innflytelsesrike personer i verden.

Men i mellomtiden har det vært valg i Israel. Netanyahu ble kanskje sittende som statsminister, men har mistet sitt politiske momentum. Likud tapte 8 mandater i Knesset fra forrige valg, samtidig som en ny stjerne nå setter agendaen i israelsk politikk. Den tidligere journalisten og nåværende finansminister Yair Lapid, som med sitt fokus på «fair play» i det politiske systemet regnes som favoritt til å overta som «regent» etter neste valg.

Traff nerven
Denne endringen har også Time merket seg. De har derfor «kastet ut» Netanyahu fra årets liste, mens Yesh Atid-leder Lapid har overtatt hans plass. Det er liten tvil for dem at han har maktet å treffe nerven i den israelske folkemeningen det siste året. Det er innenrikspolitikken israelerne bryr seg om nå, ikke de «ytre sikkerhetsfarene» som Likud fokuserte på i valgkampen.

– Mens resten av verden ser på Israel  gjennom konflikten med palestinerne, har Lapid personifisert nasjonens definitivt innenrikspolitiske fokus. En protestkandidat fra sentrum, som drev en kampanje for økonomisk rettferdighet for en glemt middelklasse.

– Lapid er nå finansminister, men sier at han forventer i neste valg å slå sin nåværende sjef – dersom Netanyahu stiller igjen – og bli statsminister. Allerede har han arrogansen som skal til, skriver lederen for Jerusalem-kontoret til Time, Karl Vick.

Talkshow-helt på listen

Republikanernes ledestjerne Rand Paul pryder en av de sju ulike forsidene til det siste Time-nummeret. (Foto: Time Magazine)
Republikanernes ledestjerne Rand Paul pryder en av de sju ulike forsidene til det siste Time-nummeret. (Foto: Time Magazine)

Andre interessante navn på listen er det amerikanske presidentparet Michelle og Barack Obama og visepresident Joe Biden. En annen sentral amerikansk politiker på listen er Tea Party-stjernen Rand Paul. Blant de jødiske kandidatene, i tillegg til Lapid, finner vi Google Ideas-leder Jared Cohen og den amerikanske filmregissøren Steven Spielberg.

Dessuten er Bassem Youseff, døpt av pressen som Egypts versjon av den amerikansk-jødiske talkshowverten Jon Stewart, inne på listen. Han har vært fengslet for å angivelig ha fornærmet president Mohamed Morsi og islam i sine fjernsynsprogrammer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart