Smuglertunnel nær Rafah på Gaza-stripen. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)
Smuglertunnel nær Rafah på Gaza-stripen. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)

Israel vurderer å forsyne Gaza med mer drivstoff

Det anstrengte forholdet som har gjenoppstått mellom Egypt og Hamas, har gjort at Israel kan komme til å slippe inn mer drivstoff på Gaza-stripen.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Det muslimske brorskapets presidentskap kom som bestilt i fjor, for Hamas-lederskapet på Gaza-stripen. Plutselig var det slutt på stengingen av smuglertunneler på Sinai og grenseovergangen ved Rafah var stort sett så åpen som Hamas ville ha den.

Den tidligere president Hosni Mubarak var en sterk motstander av islamister og Hamas var intet unntak. Da Mohamed Morsi ble Egypts første valgte leder, var det derfor en stor seier for terrorgruppen.

Men lykken har igjen snudd for Hamas, nå som militæret har kuppet nabolandet for andre gang på to år. De egyptiske hærstyrkene er minst like skeptiske til islamistene som det Mubarak var. Situasjonen er dermed tilbake på status-quo i forhold til Gaza-stripen. De siste ukene har de ødelagt 80 prosent av smuglertunnelene, som fram til nå har vært en av de største kildene til drivstoff her. Kampen mot smuglertunnelene har vært langt mer effektiv enn den var selv under Mubarak.

En kilde i det israelske forsvaret sier til Ha’aretz at de nå vurderer å åpne for mer import av drivstoff til den lille kyststripen, for å lempe på presset som økonomien der nå opplever. Egypt har tillatt palestinerne å importere begrensede mengder bensin gjennom de tunnelene som fortsatt er oppe og går, men det kan komme et tidspunkt der Israel ser seg nødt til å øke mengdene de slipper gjennom.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart