Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Jerusalem i norsk juniorleksikon

Faksmile fra side 244 i boken Juniorleksikon, Spektrum forlag 2011.
Faksmile fra side 244 i boken Juniorleksikon, Spektrum forlag 2011.
"Jerusalem er en hellig by for muslimene, tilhengerne av islam," heter det i Juniorleksikon. At byen også er hellig for jøder og kristne kommer nærmest bare som et haleheng.
Side 244 i Juniorleksikon fra Spektrum forlag.
Side 244 i Juniorleksikon fra Spektrum forlag.

Juniorleksikon er utgitt i serien Barnas store kunnskapsbøker fra Spektrum forlag. Forfatter er Neil Morris og originalen er utgitt på engelsk av forlaget Parragon Books i England.

Fra side 244 i boken blir verdens religioner presentert for barna. Den første illustrasjonen som møter leseren er en avbildning av Klippedomen i Jerusalem. Bildeteksten lyder slik.

«Jerusalem er en hellig by for muslimene, tilhengerne av islam, og også for jøder og kristne. Klippemoskeen betraktes av muslimer som steder der Muhammed steg opp til himmelen.»

– Absurd, kommenterer On Elpeleg på Twitter. Elpeleg er redaktør for nettsiden morsmal.org, en ressursside for tospråklige lærere, foreldre og elever.

Jerusalem er nevnt hele 900 ganger i Bibelen, påpeker Elpeleg. En annen kilde sier 626 ganger i Det gamle testamentet og 141 ganger i Det nye testamentet.

Skjermdump av On Elpelegs Twitter-melding fra 1. oktober.
Skjermdump av On Elpelegs Twitter-melding fra 1. oktober.

 

Direkte feil

Om første setning i bildeteksten fremhever muslimsk tilknytning til Jerusalem på bekostning av jøder og kristne, inneholder andre setning i bildeteksten flere direkte feil.

Klippedomen er en muslimsk helligdom, men ikke en moské. Den ble oppført på Tempelhøyden i Jerusalem [det vil si hvor jødenes tempel tidligere hadde stått] i årene 687-691 e. Kr. Profeten Muhammed døde i år 632 e. Kr. så Klippedomen kan vanskelig ha vært del av hans himmeltur.

Det er grunn til å tro at utgiverne av Juniorleksikonet har forvekslet Klippedomen med Al-Aqsa moskéen. Det er denne, som ifølge islamsk tradisjon, er «den fjerneste moské» som det blir henvist til i Koranen i forbindelse med himmelturen. Heller ikke denne var bygd i Muhammeds levetid. Noen forskere tror «den fjerneste moské» var en liten moské som lå et stykke fra Medina på Muhammeds tid. Tidlig i islamsk tradisjon ble «den fjerneste moské» koblet til Al-Aqsa moskéen i Jerusalem.

Juniorleksikonet forteller det ikke, men det er likevel fakta: Gjennom århundrer med muslimsk styre ble Jerusalem aldri gjort til hovedstad, den ble vanskjøttet og hadde bare noen få tusen innbyggere. Det er jødenes kontroll over byen som har gjort den til en stor og betydningsfull by.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart