Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Trusselen fra Islamsk stat i Egypt

Egypts flagg. (Foto: Wikimedia Commons)
Egypts flagg. (Foto: Wikimedia Commons)

Som MIFF meldte 2. juli, har det vært trefninger i Sinai mellom jihadister med tilknytning til Islamsk stat og egyptiske sikkerhetsstyrker. I den forbindelsen ble Zvi Mazel intervjuet på IBA (Israels statlige kringkasting) torsdag 2. juli 2015. Han er tidligere israelsk ambassadør i Egypt og følger godt med på det som skjer. Her er noe av det han sa, fritt gjengitt.

Da islamistene startet volden for to år siden, trodde israelerne at den egyptiske hæren ville klare å rydde opp. At islamistene fremdeles står så sterkt som de siste dagers kamper viser, sier oss at hæren har hatt større problemer enn forventet.

Under trefningene nå sist, som Mazel kaller «en liten krig», overtok terroristene 3-5 pansrede kjøretøyer. Det er en trussel mot Israel, for slike kjøretøyer kan kjøre gjennom grensegjerdet og inn i Israel.

Hvorfor har den egyptiske regjeringen, med en general på toppen, så store problemer med terroristene? Det har mange grunner. Mazel nevnte noen få av dem:

Den egyptiske hæren har ikke nok spesialstyrker som kan kjempe i ørkenen og fjellene. Den kan kjempe i og mot store avdelinger. Men dette egner seg dårlig for den geriljakrigen islamistene fører.

Det var avtalt tidligere at USA skulle gi den egyptiske hæren våpen for kamp om nettene og i slike omgivelser. USA skulle også trene de egyptiske avdelingene. Men Obama har bestemt seg for å støtte Muslimsk brorskap. Så når Morsi (som var i ferd med å etablere et islamistisk diktatur) ble avsatt, trakk USA seg fra slike avtaler.

Egypt er det viktigste arabiske landet. Faller det til islamistene, er det en katastrofe for landet selv, for Israel, og Midtøsten og for USA. Men det forstår ikke Obama. Det er tragisk.

Israel forsøker å hjelpe Egypt. Men det må foregå på usynlig måte, med etterretning og slikt. Det er ikke godtatt i den arabiske verden med offisielt militært samarbeid.

Alt dette altså synspunktene til Zvi Mazel.

I andre meldinger i samme sending kom det fram at befolkningen i Nord-Sinai føler seg oversett. Det er mye fattigdom. Etter at Morsi fra Muslimsk brorskap ble avsatt, har islamistene fått stor oppslutning der. Islamsk stat er nå også sterke i Gaza og det er frykt for at de vil overta Gaza. IS er enda verre enn Hamas, selv om bevegelsene er beslektet. Noen håper at trusselen fra IS skal føre til at Hamas nærmer seg Israel. Men det er noe som gjenstår å se.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart