Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Justisminister Ayelet Shaked fra partiet Bayit Yehudi. (Foto: Wikimedia Commons)
Justisminister Ayelet Shaked mener Breaking the Silence demoniserer Israel og landets soldater. (Foto: Wikimedia Commons)

– Tid for et uavhengig Kurdistan

Israels justisminister Ayelet Shaked taler kurdernes sak.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

– Kurderne er et eldgammelt, demokratisk, fredselskende folk, som aldri har angrepet noe land. Det er på tide å hjelpe dem, uttalte Israels justisminister Ayelet Shaked (Bayit Yehudi) tirsdag.

– Vi må åpent oppfordre til å etablere en kurdisk stat som adskiller Iran fra Tyrkia og som vil være vennligsinnet overfor Israel, sa hun ifølge Times of Israel.

Uttalelsene om kurdernes situasjon kom i en tale under den årlige sikkerhetspolitiske konferansen ved Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier (INSS) i Tel Aviv. Hun tok til orde for at det bør opprettes en uavhengig kurdisk stat og at denne bør få internasjonal anerkjennelse. For å hjelpe det kurdiske folk på veien mot nasjonal uavhengighet, bør Israel utvikle et nært samarbeid med kurderne, mener hun.

– Det kurdiske folket utgjør en partner for det israelske folket, sa hun, og påpekte at israelerne og kurderne har en felles interesse i å bekjempe ekstreme islamistgrupper i regionen.

Den irakiske delen av Kurdistan har delvis selvstendighet fra det øvrige Irak, og ledes av egne selvstyremyndigheter. Israel har inntil nå ikke opprettet offisielle diplomatiske forbindelser med irakiske Kurdistan, men det er kommet fram mange rapporter om at det likevel skal eksistere noen grad av samarbeid, både innen handel, forsvar og på regjeringsplan.

Det finnes over 30 millioner kurdere i Midtøsten. Området der den kurdiske befolkningen hovedsakelig holder til og har sin historiske bakgrunn fra fordeler seg på statene Tyrkia, Iran, Irak og Syria. Kurderne har aldri hatt sin egen moderne og uavhengige stat.

I en tale i 2014 uttrykte statsminister Benjamin Netanyahu støtte til et uavhengig Kurdistan. Han roste kurderne for deres målrettede politiske innsats og uttalte at det kurdiske folket er ”verdige å få sin politiske uavhengighet”.

Mange kurdere håper på en kurdisk stat med et nært forhold til Israel. Israel er på mange måter en modell for hvordan også kurderne ønsker at deres egen stat skal bli. Med Israel for fred (MIFF) har en rekke norsk-kurdiske medlemmer.

Les mer om forholdet mellom kurderne og Israel.

Les mer stoff om kurderne på temasiden vår om Kurdistan.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart