Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Saudi-Arabias rolle i jihad

Saudi Arabia markert i rødt (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Saudi Arabia markert i rødt (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Oljelandet er både pyroman og brannmann. Saudi-Arabias skolepensum ble adoptert av Islamsk Stat. Når du leser eksemplene, forstår du hvorfor.

25. august publiserte New York Times en dybdeartikkel om Saudi Arabias rolle i global jihad. Er verden blitt et farligere sted på grunn av oljepengene Saudi-Arabia bruker på å spre sin form for islam?

– De promoterer en veldig giftig form for islam som trekker skarpe linjer mellom en liten gruppe sanne troende og alle andre, muslimer og ikke-muslimer. Samtidig er de vår [USAs] partner i terrorbekjempelse, oppsummerer William McCants, en forsker ved Brookings Institution i USA. Den norske forskeren Thomas Hegghammer er en av mange eksperter som kommenterer Saudi-Arabia.

– Dersom det skulle bli en islamsk reformasjon på 1900-tallet, så forhindret antakeligvis saudierne det ved å pumpe ut religiøs fundamentalisme, sier Hegghammer.

De siste tiårene har Saudi-Arabia, anslagsvis, brukt langt over hundre milliarder kroner på religiøs misjon i utlandet. Med pengene er det bygget moskéer og kultursentre og lønnet et stort antall misjonærer for wahhabisme, den dominerende form for islam i oljelandet. Fra 1964 til 2004 skal Saudi-Arabia ha bygget 1.359 moskéer, 210 islamske sentre, 202 høyskoler og 2000 skoler bare i land som ikke har muslimsk flertall. I tillegg kommer all aktiviteten i muslimske land.

– Forkynnelse fra wahhabister har skapt en situasjon i en rekke [muslimske] land, som for eksempel Egypt og Pakistan, hvor det i noen meningsmålinger er flertall for steining av dem som har sex utenfor ekteskapet eller henrettelse av dem som forsøker å forlate islam, skriver New York Times. Da Islamsk Stat startet drift av skoler i områdene terrorgruppen kontrollerer, tok de i første omgang i bruk skolebøker fra Saudi-Arabia. Islamsk Stat har også utgitt flere skrifter av Wahhabi-retningens grunnlegger.

 

Farlig skolepensum

I 2013 gjennomførte amerikanske myndigheter en gjennomgang av skolepensum i Saudi-Arabia. Det ble funnet at noe rasistisk og voldelig innhold var tatt ut, men fortsatt var det mye materiale å reagere på. «2013-studien ble aldri utgitt, i frykt for å provosere saudiene,» skriver New York Times. Avisen har fått tilgang til rapporten ved hjelp av en amerikansk lov tilsvarende offentlighetsloven.

Hva slags undervisning blir gitt skolebarn i Saudi-Arabia?

Syvendeklassinger lærer at «kamp mot de vantro for å styrke Allahs ord» er noe Allah liker best. Tiendeklassinger lærer at muslimer som forlater islam skal få fengselsstraff i tre år, og hvis de ikke ombestemmer seg, skal de «bli drept for å gå bort fra deres sanne religion». Fjerdeklassinger lærer at ikke-muslimer har «sett sannheten men forlatt den, som jødene» eller har byttet sannhet med «uvitenhet eller forvirring, som de kristne».

I offisielle skolebøker blir det formidlet syn som er fiendtlige til vitenskap, modernitet og kvinners rettigheter. Det blir tatt til orde for henrettelse av trollmenn og advart mot farene ved Rotary Club og Lions Club. Disse gruppene er opprettet, ifølge en bok for tiendeklassinger, «for å oppnå målene til zionistbevegelsen».

Disse bøkene er spredt til en rekke land, forteller rapporten.

 

Eksport av jihad

Men Saudi-Arabia eksporterer ikke bare farlige ideer. 15 av 19 flykaprere 11. september 2001 kom fra Saudi-Arabia. Det kom flere selvmordsbombere fra Saudi-Arabia til Irak enn noe annet land etter invasjonen i 2003. 2.500 saudiere har reist for å kjempe for Islamsk Stat, bare fra Tunisia har det kommet flere.

Kongehuset i Saudi-Arabia fører sin egen kamp mot det de selv opplever som ekstrem islam (og/ eller en trussel mot deres maktmonopol). Fra 2004 til 2012 ble 3.500 imamer sagt opp fordi de ikke ville moderere seg, i tillegg gjennomgikk 20.000 ny opptrening, ifølge departementet for islamske saker. United States Commission on International Religious Freedom er skeptisk til om opptreningen virkelig gir deltakerne mer toleranse.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart