Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Muslimsk vakt tålte ikke å høre ordet «Tempelhøyden» på Tempelhøyden

Islamske vakter liker ikke at ordet Tempelhøyden blir brukt på stedet der Al-Aqsa-moskeen og Klippedomen ligger (Foto: Jordan Pickett/Flickr)
To israelske arabere er tiltalt for å ha planlagt et terrorangrep ved Tempelhøyden. (Foto: Jordan Pickett/Flickr)
En israelsk arkeolog var nær ved å bli jaget vekk fra Tempelhøyden i Jerusalem fordi han sa navnet på platået.

Hendelsen fant sted sist helg da den israelske arkeologen Gabriel Barkay (72) guidet en gruppe amerikanske studenter rundt på platået.

Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 3. januar. Journalist Ilan Ben Zion var selv til stede under hendelsen.

De besøkende hadde samlet seg rundt Barkay rett nordøst for Al-Aqsa-moskeen mens han forklarte litt om Tempelhøydens historie.

Det var ikke til å unngå at han sa ordet «Tempelhøyden» noen ganger, men plutselig ble han avbrutt av en mann som ropte ut på arabisk ledsaget av engelsk: «Bruk ikke ordet Tempelhøyden!»

Mannen var kledd i en svart jakke med et merke med teksten «Guard of Al-Aqsa-moskeen», og et bilde av Klippedomen på armen, noe som indikerte at han var ansatt som vaktmann i den jordansk-finansierte islamske stiftelsen Waqf i Jerusalem.

Denne organisasjonen har palestinske ansatte, og forvalter de islamske helligdommene på Tempelhøyden.

Arkeolog og guide Gabriel Barkay (Foto: gabrielbarkay.com)
Arkeolog og guide Gabriel Barkay (Foto: www.gabrielbarkay.com)

Waqf-mannen og en kollega hadde fotfulgt de besøkende på plassen. Han forlangte altså at Barkay skulle si det arabiske ordet «Haram al-Sharif» i stedet for «Tempelhøyden».

Kristne og jøder kaller området for Tempelhøyden, mens muslimene sier Haram al-Sharif.

Barkay, som satt på en lav murvegg, fortsatte å snakke om Det bysantiske riket, som kontrollerte regionen før den islamske erobringen på 600-700-tallet.

Da 72-åringen enda en gang kom til å nevne ordet «Tempelhøyden», brøt den samme opphissede vaktmannen inn på nytt, og beordret Barkay til å stå opp før han ble marsjert over til en gruppe israelske politifolk i nærheten.

Der forlangte de to muslimske vaktene at politiet skulle kaste ut Barkay fra området fordi han hadde brukt ordet «Tempelhøyden».

Politiet svarte at de ikke hadde noen lovlig grunn til å fjerne Barkay, men de rådet ham til å unngå å bruke ordet.

Det akseptert han, og dermed ble det til at han for resten av besøket bare sa bokstavene «TM» (Temple Mount) når han egentlig skulle si Tempelhøyden.

Klippedomen på Tempelplassen i Jerusalem. (Foto: flickr.com)
Klippedomen på Tempelplassen i Jerusalem. (Foto: flickr.com)

De amerikanske ungdommene som var med på omvisningen med Barkay reagerte med sjokk og vantro over vaktenes oppførsel.

– Alle ble mer eller mindre satt ut av hendelsen. Mannen kom bare opp til oss og sa at vi ikke kunne bruke ordet Tempelhøyden. Det var – på en måte – som å si at det jødiske folket ikke har noen tilknytning til landet, og det mener jeg er på grensen til problematisk, sa Nima Ostowari, en av studentene fra UCLA-universitet i USA som deltok på den ti dager lange turen.

Det israelske politiet har ansvar for sikkerheten og kontrollerer hvem som får besøke Tempelhøyden. Opp gjennom årene har palestinere mange ganger startet voldelige opptøyer mot jøder ved Vestmuren, og mot israelske sikkerhetsstyrker.

Tempelplassen er hellig for jødene fordi dette var stedet der Salomos tempel (Det første tempelet), og Det andre tempelet skal ha stått.

Modell av jødenes tempel som ble ødelagt av romerne i år 70 e.Kr. Palestinske ledere formidler historieforfalskning som benekter at et jødisk tempel noen gang eksisterte på tempelplassen i Jerusalem. (Foto: Berthold Werner, Wikimedia Commons)
Modell av jødenes tempel som ble ødelagt av romerne i år 70 e.Kr. Palestinske ledere formidler historieforfalskning som benekter at et jødisk tempel noen gang eksisterte på tempelplassen i Jerusalem. (Foto: Berthold Werner, Wikimedia Commons)

 

På 600- og 700-tallet ble de islamske helligdommene Al-Aqsa-moskeen og Klippedomen bygget her.

Konflikten rundt Tempelhøyden tilspisset seg ytterligere da UNESCOs verdensarvkomité i oktober i fjor vedtok en anti-israelsk resolusjon som unngikk å nevne jødenes tilknytning til Tempelplassen.

En talskvinne for det israelske politiet sier til Times of Israel at det ikke er forbudt å bruke uttrykket Tempelhøyden når man besøker det hellige stedet. Hun er heller ikke kjent med at det har kommet en formell klage fra Waqf-vaktene mot turguider som bruker ordet når de snakker med turister.

Times of Israel skal har forsøkt å få en kommentar fra Waqf, men lyktes ikke med å få kontakt med talsmannen for organisasjonen.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart