Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tempelfjellet

Overrabbiner Lau
Det er to overrabbinere i Israel. Litt forenklet kan vi si at en av dem er overhode for jøder fra arabiske land, den andre for jøder av europeisk bakgrunn. Sistnevnte heter Yisrael Lau. Han overlevde dødsleiren Buchenwald.

I en kommentar til forhandlingene om Jerusalem sier han jødenes rett til Tempelfjellet skriver seg fra da Abrahams ofret Isak, det fant sted der. Det var grunnen til at David kjøpte stedet for 3.000 år siden, sier overrabbiner Lau. (Se 1Krøn 21:22-24, 2Krøn 3:1).

Dette var stedet hvor Davids sønn Salomo bygde templet og hvor Ezra og Nehemja bygde det opp igjen. Templet ble ødelagt før Islam oppstod. Overrabbineren tilføyde at staten Israel respekterer alle religioners rett til å tilbe Gud og har ikke skadet eller ødelagt moskeer eller kirker. Men staten Israel har ingen religiøs eller historisk rett til å oppgi suvereniteten over Tempelfjellet. Det betyr ikke at Israel trenger å ha fysisk kontroll over området. «I praksis har wakf [det muslimske rådet] administrert Tempelfjellet, men juridisk tilhører det oss,» sa Lau.

Dekanus ved Simon Wiesenthal-senteret
Rabbi Marvin Hier, som er dekanus ved Simon Wiesenthal-senteret, har skarpt kritisert statsminister Ehud Barak for at han vil overgi suvereniteten over Tempelfjellet til palestinerne. Han sier at det er uanstendig, og Barak har ingen rett til å ta en slik avgjørelse alene.

Da Arafat avslo Baraks tilbud i Camp David i juli, sa han at han bare var «vakmester» for de hellige muslimske stedene, og han kunne ikke ta en slik avgjørelse alene. Han måtte rådføre seg med muslimer over hele verden. «Det slo meg som ganske besynderlig at statsministeren i Israel ikke føler det på samme måten,» sa Hier. Han sa at en så kolossal avgjørelse ikke kan bli tatt i regjeringsrommet til staten Israel, for Tempelfjellet tilhører ikke Israels regjering. Det tilhører det jødiske folket, både de som lever nå, de som er døde og de som skal bli født i framtida.
Arafat kontrollerer allerede Tempelfjellet på en dag-til-dag-basis. Det er derfor ingen grunn til å utvide hans posisjon på en måte som gjør at jødene mister hele retten til Tempelfjellet.

Amerikansk venn
Esther Levens er, ifølge en artikkel hun hadde i Jerusalem Post på første juledag, president for The National Unity Coalition for Israel, med 200 jødiske og kristne organisasjoner som til sammen representerer 40 millioner amerikanere.

Hennes artikkel heter «Å berolige Arafat med Tempelfjellet». Her er noen av hennes punkter, fritt gjengitt:
Bill Clinton er i ferd med å avslutte sitt embete. Ehud Barak er også på vei ut, hvis han ikke skulle bli gjenvalgt. Disse to lederne forteller Arafat at hvis han lover en gang i framtiden å stanse skyting og bombing og dreping, vil de gi ham, på forhånd, Tempelfjellet. Men det er ingen grunn til å tro at Arafats folk vil behandle Tempelfjellet annerledes enn de gjorde med Josefs grav: Ødeleggelse av jødiske helligdommer.

Det ville være bedre å kreve at Arafat slutter å støtte «raseriets dag», få Tanzim-militsen til å slutte å overta (med åpen) leiligheter til kristne arabere i Beit Jalla for å bruke dem til å skyte på Gilo nesten daglig, slutte å bruke barn som soldater og belønne familiene til «martyrer» med 18.000 kr og slutte med terrorangrep i Israel.
Til tross for at alt dette pågår, er vi vitne til at israelske og amerikanske regjeringsledere som desperat trygler Arafat om å motta den høyeste gaven, Tempelfjellet, i håp om at denne bestikkelsen til slutt vil tilfredsstille ham.

Levens kommer selv med denne konklusjonen: «Etter å ha brukt år på stadig å søke fred, har Israel lært enda en gang at palestinernes mål forblir det samme: At Israel skal fjernes fullstendig.»

Andre faktorer
En rekke amerikanske ledere har undertegnet opprop mot å oppgi kontrollen over Tempelfjellet. Men lederne for reformbevegelsen (den mest sekulariserte av de jødiske hovedretningene i USA), har nektet å skrive under.

Selv om palestinerne forlanger full suverenitet over Tempelfjellet, har de (på et tidspunkt i forhandlingene) erklært seg villige til ikke å grave ut under fjellet (hvor man antar at restene etter de gamle templene ligger) uten at Israel godkjenner det. – Man kan tro hva man vil om hvorvidt Arafats styre vil holde et slikt løfte når det bryter de fleste andre.

Dersom palestinerne har suvereniteten over Tempelfjellet, vil det si at palestinere vil kunne stå der og kaste stein eller skyte på jøder som ber ved Vestmuren uten at israelske politi og soldater kan gripe inn. Med den historien av «demonstrasjoner» som har vært fra palestinernes side, og verdens støtte eller i beste fall manglende reaksjon, vil det i praksis bety at jødene blir utestengt fra det helligste stedet i verden for dem. Og siden dette skal være en varig avtale, vil det si at Clinton og verden finner det rimelig at jødene skal stenges ute fra sitt helligste område for alltid.

Tempelfjellet har vært stengt for jøder siden urolighetene brøt ut i slutten av september.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart