Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Leserbrev: Når kulturen brukes som propaganda

Arabiske arkeologer har sluttet seg sammen om en resolusjon som fordømmer Israels skadeverk på palestinske monumenter. Arkeologene klager på at israelerne har ødelagt en mur på Omar Ibn al-Khattab moskeen i Betlehem. Da Fødselskirken jo også nå brukes som et palestinsk terroranlegg, anklager araberne også israelerne for å skade dette kristne hellige stedet.

Av Knud W. Skov.

Ifølge AP i Kairo har den førende egyptiske arkeologen Zahi Hawass uttalt at disse monumentene tilhører menneskeheten og skal beskyttes. Denne felles resolusjonen skal forelegges på World Heritage konferansen i Budapest i neste måned. Der vil man forsøke å motivere UNESCO til å iverksette en undersøkelse av hvilke krenkelser av menneskehetens felles kulturelle arv som er skjedd.

Det er likevel verd å merke seg den vektleggingen som er i resolusjonen. Den pro-palestinske Hawass og hans kolleger, fordømmer ikke at det jødiske kvarteret i Jerusalems gamle bydel, som etter byens deling kom til å ligge i Øst-Jerusalem, krystallnatts-aktig ble smadret etter 1948, så en rekke gamle jødiske synagoger ble lagt i ruiner, flere av dem over 400 år gamle. Disse politiserende vitenskapsfolk er heller ikke villige til å rose de nye myndigheter i Jerusalems gamleby, som etter 1967 gav de arabiske myndigheter full råderett over de to muslimske helligdommene på Tempelplassen uten å gjenta den destruktive stil i den jordanske forvaltning av antikviteter. Det er heller ingen takk til israelerne for deres vern om arabisk historie og kultur – som eksempel kan nevnes de muslimske palasser, som har blitt utgravd sør for Tempelplassen. Før 1967 hadde vi ingen anelse om deres eksistens.

Nå vil araberne så åpne en ny pro-palestinsk front på det kulturelle området. Men har de mon tenkt seg om denne gang, eller er og blir sannheten bare blind? Siden et og et halvt år før intifadaens start, men etter tillatelse fra Barak-regeringen(!!), har de palestinske myndigheter hatt det travelt med å fjerne opp mot 25.000 tonn med arkeologisk materiale under Tempelfjellet i Jerusalem. De bygger en underjordisk moské til 10.000 mennesker under Al-Aqsa moskéen. Det destrueres uvurderlig arkeologisk materiale fra det gamle Israel og fra Jesu tid, som aldri vil kunne beskrives arkeologisk. Til og med arbeides det nå med en påstand om at stedet ikke har en dokumenterbar historie før muslimenes erobringer av Jerusalem i 638 e.Kr. Det vil si at med denne kulturkrenkende utgravning og ombygging, sletter de muslimske lederne hele den bibelske historie som angår Jerusalems tempelplass. Resultatet er at man påstår at konger som David og Salomo aldri har bygget tempel og palasser på stedet. – Det var heller ikke noe tempel der på Jesu tid – et sted, hvor han møtte sin samtids vise som 12-årig, hvor han satte dem på plass som voksen. Både den palestinske leder, Arafat, og den muslimske «biskop», muftien, over Jerusalem har uttalt seg i retning av at det ikke har eksistert noen bygning på tempelfjellet før de to nåværende muslimske helligdommer. Israelerne har nærmest selv gitt de muslimske ledere lov til ødeleggelsene, så de er absolutt ikke uskyldige i denne kulturelle katastrofe.

Det utrolige er at de arabiske arkeologer tør angripe israelerne på denne bakgrunn! FNs folk var på pletten da Taliban fjernet Budda-statuene i Afghanistan. De ble likevel heldigvis fotografert og vitenskapelig kjent før de ble sprengt i luften. I denne saken er FNs organisasjon UNESCO forblitt demonstrativt tause over for destruksjonen på Tempelplattformen fra Herodes’ tid – for 2000 år siden. Israelerne har vært like tvilende på FNs folk som i Jenin-saken, så de sa nei til et UNESCO-besøk – forstå det de som kan. Tilsynelatende har araberne det internasjonale samfunnets velsignelse til å grave jødisk, kristen og tidlig-islamsk historie vekk, i alle fall gav UNESCOs sekretariat i Paris utelukkende israelerne skylden for ødeleggelsene, da de ble kontaktet her fra Danmark. Gad vite om danske politikere ville være så likeglade hvis de tyske myndigheter gav seg til med å fjerne voldanleggene ved Dannevirke, fordi de vidner om det tidligere danske herredømme over Schleswig-Holstein? Dem har dansker til og med lov til å besøke, mens araberne og de israelske myndigheter har lukket Tempelplassen for ikke-muslimer.

Underlig nok protesterer ikke de kristne imot arabiske overgrep mod kulturhistoriske rester fra tempelet hvor Jesus, Peter og Paulus ferdes. Vatikanet gjør det ikke. Folkekirkens biskoper har også forholdt seg tause i saken. Universitetenes teologiske forskere og pedagoger har også tiet, og dermed nærmest samtykket med vandaliseringen i nesten to år.

De eneste hjemlige forsvarere for Tempelplassen er nesten Selskab for Bibelsk Arkæologi (www.sba-dk.dk, hvor det har vært mulig å følge med i ødeleggelsene). Dessverre har det vært nesten umulig å få emnet brakt til overflaten i danske medier. Det er en historisk forsyndelse at det har gått politikk i Tempelberget. Forhåpentligvis faller nordiske arkeologer og kulturpersonligheter ikke for fristelsen til å melde seg inn i hylekoret i Budapest.

Knud W. Skov, cand. theol., nestformann for Selskab for Bibelsk Arkæologi, Hedemøllevej 29 A, DK-8850 Bjerringbro, tlf. 8668 5090,kws@sba-dk.dk. Fra dansk ved Fredrik Myrland.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart