Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

En jødes besøk på Tempelplassen

Moshe Dann er ortodoks jøde. Han har vært amanuensis i historie. Nå er han journalist og bor i Jerusalem. Han har fortalt om et besøk han nylig gjorde på Tempelplassen, som ligger på Tempelfjellet i Jerusalem. Araberne kaller plassen Al-Haram al-Sharif.

Blant de mest grunnleggende minnene i jødisk historie (særlig den religiøse) er hurban, at templet ble ødelagt i år 587 f. Kr., og deretter ble det gjenoppbygde templet ødelagt i år 70 e. Kr.

Dann fikk vite at det var anledning for ikke-muslimer til å komme opp på Tempelfjellet i Jerusalem en søndag morgen, 2 timer fra kl. 8 til 10. Han ble nysgjerrig, for han hadde bare vært der en gang før. Det var like etter Seksdagerskrigen i 1967.

Israels forsvarsminister i 1967, Moshe Dayan (mannen med lappen på øyet), ville vise godvilje og gav wakf (den muslimske stiftelsen) en utstrakt kontroll over Tempelplassen, hvor det står 2 moskeer. Det er de muslimske myndighetene som begrenser så sterkt adgangen for jødene og andre ikke-muslimer til jødenes helligste sted.

Religiøse restriksjoner
Da Moshe Dann spurte sin ortodokse rabbiner om råd, fikk han til svar at rabbineren ikke var så glad for en tur på Tempelplassen. Han måtte i hvert fall unngå å komme der hvor Det Hellige hadde vært, og han måtte ta et rituelt bad (mikve) i forbindelse med turen.

Dann tenkte på at påsken er en av de tre høytidene i året da jøder i gammel tid skulle komme til Templet med offer. Dann ville gjerne gjenta dette i den grad det lar seg gjøre i dagens situasjon.

Flest ikke-jøder
Det var ikke så mange som ville gå opp på Tempelplassen («noen få dusin»). De fleste var kristne turister. De arabiske vaktene kontrollerte at de ikke hadde med seg våpen og – bønnebøker. Ikke-muslimer får ikke lov til å be på Tempelplassen. [For noen år siden kunne kristne be og synge der, men ikke jøder. Så muslimene strammer inn.]

Ødeleggende utgravinger
De muslimske myndighetene, wakf, har i flere år drevet en systematisk utgraving på Tempelfjellet. De har gravd i området nedenfor al Aksa-moskeen i sør-enden av Tempelfjellet. En stor mengde jord som de har gravd opp på Tempelplassen, har de dumpet på store fyllinger. Arkeologer fra hele verden har protestert. Men Israel har valgt å ikke sette saken på spissen, selv om slik utgraving selvsagt er ulovlig [og ville vært det også i Norge og et hvilket som helst sivilisert land].

Frekkhet er grenseløs. Etter at araberne altså har gravd ut et stort antall lass med jord under Tempelplassen (som altså ligger på Tempelfjellet), uten noen form for arkeologisk kontroll av materialet, laget araberne opptøyer da israelerne gravde litt og gjenoppbygde en gangbro utenfor selve Tempelplassen. Muslimer over hele verden har fordømt Israel for dette.

Dann så fremdeles arbeidere som gravde og fylte bøtter med jord.

– Ingen jødisk historie
Det var en rekke muslimske vakter på Tempelplassen. De hadde walkie-talkies. En av dem fortalte Dann at han hadde studert historie på Universitetet i Hebron. Han sa at det ikke fantes noen jødisk historie på Tempelfjellet. Det finnes ingenting jødisk. Dann spurte: «Hva med templet?» «Kanskje det var et annet fjell. Det var ikke her,» svarte muslimen. Så pekte han på klokka. De to timene var gått, og alle ikke-muslimer måtte ut.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post av Moshe Dann 11. april 2007.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart