Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Utenlandske jøder kjøper leiligheter i Jerusalem

I 2006 kjøpte utlendinger 5.000 leiligheter i Israel. De bor altså i andre land det meste av året, og i Israel bare i kortere perioder av og til. Man gjetter vel ikke mye feil dersom man antar at nesten alle disse utlendingene er jøder.
Den store andelen utenlandske kjøpere har skapt sterkt press på boligmarkedet i Jerusalem. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

I 2006 kjøpte utlendinger 5.000 leiligheter i Israel. De bor altså i andre land det meste av året, og i Israel bare i kortere perioder av og til. Man gjetter vel ikke mye feil dersom man antar at nesten alle disse utlendingene er jøder.

På mange måter synes israelerne at dette er fint. Men det har skapt problemer i Jerusalem. En uforholdsmessig stor del av disse leilighetene, ca. 30 %, ligger nemlig i Jerusalem, stort sett i de sentrale delene. Problemet er at de bidrar til å drive boligprisen i Jerusalem i alminnelighet og det sentrale Jerusalem i særdeleshet i været. En av tre nye boliger i de sentrale delene av Jerusalem blir kjøpt av utlendinger.

I Romema-området eier utlendinger ca. 30 % av alle leiligheter, i Talbiyeh ca. 20 %, i Rehavia og Den tyske kolonien ca. 14 %. Kvadratmeterprisen i disse områdene har gått opp fra rundt 30.000 kroner til over 70.000 kroner. I utkantene av byen er prosenten mye mindre.

Prispresset har ført til at det er vanskelig for «vanlige folk» å få råd til en leilighet i Jerusalem. Det gjelder særlig studenter og ungdom som nettopp er ferdige med militæret.

At så mange utenlandske jøder kjøper leilighet i Israel og Jerusalem, viser to ting: Jøder verden over kjenner nær tilhørighet til Israel og Jerusalem. Og i stadig flere land er antisemittismen økende, og mange jøder ønsker å ha en fot innenfor Israel også hvis de en dag ser seg nødt til å komme seg vekk.

Kilde: En artikkel av Etgar Lefkovits 29. november på jpost.com (Jerusalem Post).

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart