Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Britisk frimerkesensur

Frimerket som Storbritannia sensurerte.
Frimerket som Storbritannia sensurerte.
Storbritannia stanset felles frimerke fra Israel og Gibraltar fordi Davids tårn i Jerusalems gamleby var avbildet. Israel har vist større romslighet når det gjelder palestinske frimerker.

I 2004 var det 150 år siden Otto Sverdrup ble født, og Norge, Canada og Grønland samarbeidet om minnefrimerker. Samme år var det hundre år siden Theodor Herzl døde, og Israel, Østerrike og Ungarn utgav nesten identiske minnefrimerker, alle med Herzl-portrett og “Der Judenstat” skrevet på hebraisk.  Første gang Israel samarbeidet med andre land om felles frimerker var i 1993, med Romania. Siden har Israel samarbeidet filatelistisk med bl.a.  Polen (til minne om oppstanden i Warszawa-ghettoen), Frankrike og Canada.

Sir Joshua Hassan.
Sir Joshua Hassan.

I juli 2011 startet Israel og Gibraltar å planlegge et fellesmerke, som skulle utgis i januar i år.  “Our friendship unites the east and the west of the Mediterranean,» var teksten på vedhenget på den planlagte israelske utgaven. Vennskapet var naturlig ettersom det moderne Gibraltars “far” , Sir Joshua Hassan (1915-1997), førsteminister i 17 år, var jøde og, ivrig sionist. Selv som embetsmann gikk han fra hus til hus med de blå bøssene til Jødisk Nasjonalfond for å samle inn penger.

Men Gibraltar-frimerker må ha britisk godkjennelse. Merket hadde bilde av Citadellet/ Davids tårn i Jerusalem, og det kunne tolkes som om Storbritannia godkjente Øst-Jerusalem som israelsk. Så  etter protesten ble fellesutgivelsen skrinlagt, melder Jerusalem Post.

Israel er i en lignende posisjon som Storbritannia.  Palestinske frimerker må som følge av Oslo-avtalen godkjennes av Israel  – det er jo israelsk postvesen som sender post fra Vestbredden ut i verden.  Den første serien fra Palestinian Authority avbildet, foruten PLO-flagget, Gravkirken og Klippedomen, begge i  Jerusalems gamleby (Øst-Jersualem). Men Israel hadde altså en romsligere holdning enn Storbritannia og lot motivene passere.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart