Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Frimerket som Storbritannia sensurerte.
Frimerket som Storbritannia sensurerte.

Britisk frimerkesensur

Storbritannia stanset felles frimerke fra Israel og Gibraltar fordi Davids tårn i Jerusalems gamleby var avbildet. Israel har vist større romslighet når det gjelder palestinske frimerker.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I 2004 var det 150 år siden Otto Sverdrup ble født, og Norge, Canada og Grønland samarbeidet om minnefrimerker. Samme år var det hundre år siden Theodor Herzl døde, og Israel, Østerrike og Ungarn utgav nesten identiske minnefrimerker, alle med Herzl-portrett og “Der Judenstat” skrevet på hebraisk.  Første gang Israel samarbeidet med andre land om felles frimerker var i 1993, med Romania. Siden har Israel samarbeidet filatelistisk med bl.a.  Polen (til minne om oppstanden i Warszawa-ghettoen), Frankrike og Canada.

Sir Joshua Hassan.
Sir Joshua Hassan.

I juli 2011 startet Israel og Gibraltar å planlegge et fellesmerke, som skulle utgis i januar i år.  “Our friendship unites the east and the west of the Mediterranean,» var teksten på vedhenget på den planlagte israelske utgaven. Vennskapet var naturlig ettersom det moderne Gibraltars “far” , Sir Joshua Hassan (1915-1997), førsteminister i 17 år, var jøde og, ivrig sionist. Selv som embetsmann gikk han fra hus til hus med de blå bøssene til Jødisk Nasjonalfond for å samle inn penger.

Men Gibraltar-frimerker må ha britisk godkjennelse. Merket hadde bilde av Citadellet/ Davids tårn i Jerusalem, og det kunne tolkes som om Storbritannia godkjente Øst-Jerusalem som israelsk. Så  etter protesten ble fellesutgivelsen skrinlagt, melder Jerusalem Post.

Israel er i en lignende posisjon som Storbritannia.  Palestinske frimerker må som følge av Oslo-avtalen godkjennes av Israel  – det er jo israelsk postvesen som sender post fra Vestbredden ut i verden.  Den første serien fra Palestinian Authority avbildet, foruten PLO-flagget, Gravkirken og Klippedomen, begge i  Jerusalems gamleby (Øst-Jersualem). Men Israel hadde altså en romsligere holdning enn Storbritannia og lot motivene passere.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart