Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel advarer Libanon mot planlagte aksjoner nær grensen

En aktivist saboterer et sikkerhetsgjerde i den palestinske landsbyen Bil'in på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: IDF)
En aktivist saboterer et sikkerhetsgjerde i den palestinske landsbyen Bil'in på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israel advarer libanesiske og palestinske myndigheter mot planlagte protester i forbindelse med Landdagen fredag 30. mars.

Israel har bedt Libanon, gjennom mellommenn, å stoppe libanesiske borgere fra å nærme seg den israelske grensen på fredag, forteller Ha’aretz. Landdagen er en protestdag mot tapet av arabisk land i Galilea.

 

Marsj til Jerusalem

En internasjonal gruppe som kaller seg «Marsj til Jerusalem» har satt seg som mål å arrangere demonstrasjonsmarsjer mot Israel og Jerusalem 30. mars.

Det er uklart hva lokale aktivister i Libanon kommer til å gjøre. Den libanesiske undergruppen kaller seg Landdagen, og hadde planer om å gå til den israelske grensen. I henhold til noen kilder skal de nå ha planlagt å gå en annen rute, og stoppe marsjen lenger inne i landet, slik at de unngår en konfrontasjon med israelsk grensepoliti, forteller Yedioth Aharonoth. Andre kilder igjen fortalte avisen at det er tre foreslåtte ruter, og at det ikke er klart hvilken av dem gruppen kommer til å ta. Arrangørene av marsjen forteller at de forventer 30.000 demonstranter til å delta på fredag. Det skal være mer enn 700 institusjoner fra 64 land som er involvert i denne protesten. Samtidig som marsjen blir avholdt fredag er det planlagt demonstrasjoner ved israelske ambassader i en rekke land.

 

Planlagte demonstrasjoner i Gaza og Vestbredden også

Det er forventet protester også på Gaza-stripen, nær Erez grenseovergang, og på Vestbredden på steder slik som Kalandiya-kontrollposten som ligger nord for Jerusalem. Det er derimot folk som kan komme mot den israelske grensen fra Libanon som gjør sikkerhetsmyndighetene urolige. På Nakba-dagen i mai i fjor kom flere hundre mennesker over Israels grense mot Syria. At noe liknende skulle skje i år på landdagen eller på Nakba-dagen regner man med er usannsynlig på grunn av uroen i Syria.

Også Jordan, Egypt og Hamas på Gaza skal være advart mot å la folk nærme seg grensen til Israel. Håpet er at libanesiske, jordanske og egyptiske sikkerhetsstyrker kommer til å patruljere grensene sine og på den måten forhindre at noen kommer over grensen til Israel.

 

Israel advarer mot å nærme seg grensen

Israelerne har advart alle nabolandene om at enhver person som krysser ulovlig over grensen til Israel på landdagen kommer til å bli sett på som en infiltratør og at Israel kommer til å reagere «bestemt» mot dem. Israelske sikkerhetsmyndigheter bekreftet overfor Yedioth Aharonoth at liknende advarsler er gitt til de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Iran er involvert i planleggingen

Iranske elementer er involvert i planleggingen av demonstrasjonene i Libanon, opplyser israelske kilder. En av Mahmoud Ahmadinejads mediarådgivere besøkte Libanon i forrige uke og kom nær gjerdet mot grensen til Israel. Ahmadinejad møtte nylig med en større gruppe aktivister man mener kommer til å delta i protestene nær grensen.

Det israelske militæret følger nøye med på hva som skjer. En pågående sultestreik av flere palestinere som er i forvaring kan kunne komme til å gjøre demonstrasjonene mer intense, forteller militære tjenestemenn. Palestinske Said Yakin, som er en av arrangørene av Marsj til Jerusalem sa til Yedioth Aharonoth at demonstrasjonene er ment å skje uten vold. IDF forbereder seg likevel på vold.

 

Demonstrasjoner i Norge

Det skal være planlagt flere demonstrasjoner i Norge i forbindelse med landdagen av forskjellige organisasjoner, blant annet en demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden i Oslo torsdag kveld og en demonstrasjon på Torgallmenningen i Bergen fredag ettermiddag.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart