Den gamle trappoppgangen til Det andre tempelet, der en ny seksjon skal åpnes ved Vestmuren. På bildet ser du en rekonstruksjon av Tempelet, som kan besøkes i Gamlebyen i Jerusalem. (Foto: Wikipedia)
Den gamle trappoppgangen til Det andre tempelet, der en ny seksjon skal åpnes ved Vestmuren. På bildet ser du en rekonstruksjon av Tempelet, som kan besøkes i Gamlebyen i Jerusalem. (Foto: Wikipedia)

Likestillingsseksjon på gang ved Vestmuren

Protestaksjoner fra organisasjonen Women of the Wall har ført til at det trolig vil bli bygget en egen seksjon ved Tempelmuren hvor både kvinner og menn kan be sammen.

Women of the Wall er en organisasjon for kvinner, først og fremst fra det reformjødiske miljøet, som ønsker å kunne be sammen med menn og kunne lese selv fra Torahen ved Vestmuren. De siste ukene har de arrangert en rekke protestaksjoner ved jødedommens helligste sted, for å kjempe mot det ultra-ortodokse hegemoniet der.

Det er det ultra-ortodokse overrabbinatet i Israel som kontrollerer at alt som foregår på Tempelplassen skjer i forhold til deres tolkning av Torah og Talmud, noe som blant annet betyr at kvinner og menn ber adskilt. Kvinner har heller ikke lov til å resitere Torahen ved muren. Men de religiøse myndighetene skal ha gått med på et kompromiss, der en ny bønneseksjon åpnes for dem som ønsker å be og praktisere sin tro på en ikke-tradisjonell måte.

– Planene er presentert for de jødiske bevegelsene i USA, regjeringens ministere og Vestmurens rabbiner (som er underlagt overrabbinatet). Hver av dem har sine egne reservasjoner, men alle forstår at den nåværende situasjonen der Vestmuren er en plass for konflikt og disputt må opphøre, og at det må gjenoppbygges som et forenende sted. Ut i fra dette tilbyr vi en mulighet for å komme til en avtale, sier Nathan Sharansky, lederen for Jewish Agency.

Han forklarer at rabbiner Shmuel Rabinowitz har gitt uttrykk for at et nytt bønneområde «ikke samsvarer» med hans verdenssyn, men at det ultra-ortodokse samfunnet «kan leve med denne løsningen». Også Women of the Wall har gitt sin støtte til forslaget, opplyser Times of Israel.

Den nye likestillingsseksjonen vil bygges ved trappoppgangen til Det andre tempelet, med direkte tilknytning til platået bak Vestmuren, når en endelig avtale er på plass.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart