Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Likestillingsseksjon på gang ved Vestmuren

Den gamle trappoppgangen til Det andre tempelet, der en ny seksjon skal åpnes ved Vestmuren. På bildet ser du en rekonstruksjon av Tempelet, som kan besøkes i Gamlebyen i Jerusalem. (Foto: Wikipedia)
Den gamle trappoppgangen til Det andre tempelet, der en ny seksjon skal åpnes ved Vestmuren. På bildet ser du en rekonstruksjon av Tempelet, som kan besøkes i Gamlebyen i Jerusalem. (Foto: Wikipedia)
Protestaksjoner fra organisasjonen Women of the Wall har ført til at det trolig vil bli bygget en egen seksjon ved Tempelmuren hvor både kvinner og menn kan be sammen.

Women of the Wall er en organisasjon for kvinner, først og fremst fra det reformjødiske miljøet, som ønsker å kunne be sammen med menn og kunne lese selv fra Torahen ved Vestmuren. De siste ukene har de arrangert en rekke protestaksjoner ved jødedommens helligste sted, for å kjempe mot det ultra-ortodokse hegemoniet der.

Det er det ultra-ortodokse overrabbinatet i Israel som kontrollerer at alt som foregår på Tempelplassen skjer i forhold til deres tolkning av Torah og Talmud, noe som blant annet betyr at kvinner og menn ber adskilt. Kvinner har heller ikke lov til å resitere Torahen ved muren. Men de religiøse myndighetene skal ha gått med på et kompromiss, der en ny bønneseksjon åpnes for dem som ønsker å be og praktisere sin tro på en ikke-tradisjonell måte.

– Planene er presentert for de jødiske bevegelsene i USA, regjeringens ministere og Vestmurens rabbiner (som er underlagt overrabbinatet). Hver av dem har sine egne reservasjoner, men alle forstår at den nåværende situasjonen der Vestmuren er en plass for konflikt og disputt må opphøre, og at det må gjenoppbygges som et forenende sted. Ut i fra dette tilbyr vi en mulighet for å komme til en avtale, sier Nathan Sharansky, lederen for Jewish Agency.

Han forklarer at rabbiner Shmuel Rabinowitz har gitt uttrykk for at et nytt bønneområde «ikke samsvarer» med hans verdenssyn, men at det ultra-ortodokse samfunnet «kan leve med denne løsningen». Også Women of the Wall har gitt sin støtte til forslaget, opplyser Times of Israel.

Den nye likestillingsseksjonen vil bygges ved trappoppgangen til Det andre tempelet, med direkte tilknytning til platået bak Vestmuren, når en endelig avtale er på plass.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart